Skoleoplæring
Skoleoplæringen er et tilbud til dig, som ikke har fundet en læreplads. Det betyder, at du får din oplæring i et skoleoplæringscenter og kan komme videre med din uddannelse, mens du søger en uddannelsesaftale med en virksomhed.
Optaget i skoleoplæring
Vi forventer, at du yder dit bedste i hverdagen, passer dine arbejdstider og dit grej samt bidrager med en positiv opførsel i det daglige arbejde. Til gengæld gør vi vores absolut bedste for, at du får en oplæring med et højt fagligt niveau, frihed under ansvar og med mange udfordringer, der vil styrke dine færdigheder til at løse opgaver i bredeste forstand.
EMMA-kriterierne
Når du starter i skoleoplæring, skal du sammen med din skoleoplæringsinstruktør indgå en skoleaftale. Det er din kontrakt på optagelse i skoleoplæringen. I denne kontrakt skal blandt andet dine skoleperioder og dit valg af speciale fremgå. Desuden skal du ”EMMA” afklares, før du kan starte i skoleoplæring. Det vil sige, at du skal kunne leve op til nogle fastlagte krav for at blive tilbudt skoleoplæring. EMMA står for:
Du skal kende EMMA
Det er vigtigt, at du er helt klar over, hvilke konkrete krav EMMA stiller til dig, når du er i skoleoplæring. Der er ingen prøvetid, men til gengæld skal du hele tiden opfylde de fire EMMA-kriterier. Det er krav, der er lavet for at sikre, at elever i skoleoplæringen er aktive både med hensyn til det faglige og med hensyn til at søge en læreplads.
Egnethed
Du er egnet til optagelse i skoleoplæring, når du har opnået grundforløbsbevis med adgang til den pågældende uddannelse. Når du er begyndt i skoleoplæring, lægges der vægt på, at du får et tilfredsstillende udbytte af skoleundervisningen og -oplæringen. Under arbejdet som skov- og naturtekniker vil du også blive vurderet på din adfærd og om du kan overholde mødetider og aftaler.
Mobilitet - geografisk
Kravet betyder, at du skal være parat til at tage en læreplads, også uden for dit lokalområde. Der er ingen nærmere grænse for, hvor lang transporttiden må være. Det kan ligeledes være nødvendigt at flytte dig til en anden skoleoplæringsafdeling, end den du er optaget på, hvis chancen for en uddannelsesaftale er større der. Skoleoplæringscentret har to afdelinger: Nødebo i Nordsjælland og Eldrupgaard i Auning på Djursland.
Hvis du er nødt til at flytte for at få en læreplads, vil du normalt være berettiget til mobilitetsfremmende ydelser fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). Skovskolen kan informere og vejlede dig om dette.
Mobilitet - fagligt
Kravet betyder, at du skal være fleksibel i dit uddannelsesvalg og acceptere (og søge) en læreplads inden for et andet speciale eller en anden uddannelse end den primært ønskede. I vurderingen indgår, om du kan gå over i en anden uddannelse uden væsentligt tab af uddannelsestid.
Aktivt søgende
Kravet betyder, at du skal gøre en aktiv indsats for selv at skaffe dig en læreplads og kunne dokumentere det. På Skovskolen betyder det, at du skal være registreret med synlig profil/CV som lærepladssøgende på www.laerepladsen.dk, og at du kan dokumentere, at du har søgt om en læreplads hos mindst to forskellige virksomheder hver måned.
Din skoleoplæringsinstruktør vil løbende følge op på, at du lever op til EMMA-kriterierne. Du bliver indkaldt til samtaler løbende og bliver gjort bekendt med eventuelle forhold, der skal rettes op på. Ved en samtale om manglende EMMA-overholdelse vil vi sammen lave en handlingsplan, så du får mulighed for at få forholdene bragt i orden. Sker det ikke, vil du modtage en skriftlig advarsel og evt. risikere at blive udelukket af skoleoplæringen. Nogle brud på EMMA-kriterierne eller andre regler kan være så grove, at de resulterer i øjeblikkelig udmeldelse af skoleoplæringen. Det kan fx være tyveri, vold, indtagelse af alkohol, hash, narkotika, uforsvarlig kørsel i skoleoplæringens køretøjer og lignende.
Uddannelsesaftaler
Du har flere muligheder for at indgå aftaler med virksomheder, når du er i gang i skoleoplæring. Du kan læse mere om dem i prioriteret rækkefølge herunder.
Det er vigtigt, at du sætter dig ind i regler og rammer for indgåelse af en uddannelsesaftale, så du er klædt på til din lærepladssøgning. Det gør du bedst ved at orientere dig i indholdet under menupunktet 'For oplæringsværter' på hjemmesiden. Det er en side, som er særlig rettet mod oplæringsværterne, og indeholder informationer om oplæringsmål, godkendelse af virksomheder som oplæringsværter samt øvrige relevante detaljer så som løn og udgifter.
Se menupunktet 'For oplæringsværter'
Det er en uddannelsesaftale for resten af din uddannelsestid. Du får normal lærlingeløn og bliver udmeldt af skoleoplæringsordningen. Det er denne aftale, som du skal prioritere over de øvrige, hver gang du søger en læreplads.
Det er en kortere aftale, der skal indeholde mindst en oplæringsperiode og et skoleophold. Du får normal lærlingeløn og bliver udmeldt af skoleoplæringsordningen. Efter den korte uddannelsesaftale kan du evt. få den forlænget eller blive genindmeldt i skoleoplæringen. Vær opmærksom på at du ved start i skoleoplæring efter en kort uddannelsesaftale igen vil modtage skoleoplæringsydelse.
Du har mulighed for at komme i oplæring i udlandet. Den udenlandske virksomhed skal forhåndsgodkendes af skolen. Du skal underskrive en lønnet ansættelseskontrakt med arbejdsgiveren, og der skal laves en beskrivelse af de kompetencemål, du skal opnå under dit udlandsophold. Der findes forskellige muligheder for økonomisk støtte fra AUB til dig, der skal i oplæring i udlandet.
Se mere om mulighederne for oplæring i udlandet her
Din instruktør kan desuden hjælpe dig.
Det er en kortere aftale af mindst 2 måneders varighed, der er placeret mellem to skoleophold. Du får normal lærlingeløn, men er stadig tilmeldt skoleoplæringsordningen og vender tilbage til skoleoplæringen efter delaftalens ophør. Du kan kun indgå en delaftale med den samme virksomhed én gang. Herefter skal I benytte jer af en af de andre aftaletyper, hvis I fortsat ønsker at opretholde et aftaleforhold.
Ordensregler i skoleoplæringscentret
Her er de ordenregler, der gælder i skoleoplæringscentret:
- Skoleoplæringen udfører alle former for skovarbejde, park-, have-, naturpleje og bygningsvedligehold. Så det skal du være forberedt på.
- Du kan forvente at skulle arbejde selvstændigt, men også i grupper.
- Din skoleoplæringsinstruktør forventer, at du passer dine arbejdstider, dit arbejde og bidrager positivt til et godt og lærerigt samarbejde.
- Arbejdsstedet må ikke forlades i arbejdstiden, medmindre andet er aftalt med din skoleoplæringsinstruktør.
- Du skal møde omklædt på arbejde medbringende regntøj i tilfælde af regn.
- Det udleverede sikkerhedsudstyr skal altid benyttes, når arbejdet kræver det.
- Sygdom og fravær skal meddeles til din skoleoplæringsinstruktør inden kl. 7.00 samme dag. Ved længere tids sygdom skal du aflevere en lægeerklæring.
- Du må ikke indtage alkohol, ryge eller bruge snus mv. i arbejdstiden.
- Du skal være selvtransporterende til aftalt arbejdssted: Cykel, knallert, motorcykel, bil eller offentlig transport. Der ydes refusion for dine rejseudgifter efter gældende regler.
- Husk en ordentlig madpakke og rigeligt med væske til arbejdsdagen.
- Ved kørsel i skoleoplæringens bil skal du have gyldigt kørekort.
- Rengør altid bilen/traktorer/ maskiner efter brug.
- Kør med forsigtighed og omtanke. Husk at føre kørebog!
- Pas på dit værktøj og vedligehold det – det er dit ansvar. Mister du det, skal du selv erstatte det.
- Uoverensstemmelser, klager og misforhold SKAL rettes til din skoleoplæringscenterleder hurtigst muligt.
Praktisk information
Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om skoleoplæringen:
Når du har påbegyndt din skoleoplæring, får du udbetalt skoleoplæringsydelse. Størrelsen af denne ydelse fastsættes på den årlige finanslov. Ydelsen udbetales uanset fravær ved ferie, helligdage og sygdom.
Det er lønkontoret på Københavns Universitet, som udbetaler ydelser til elever i skoleoplæring. De gældende satser for skoleoplæringsydelsen følger finanslovens satser.
Elever der ikke kan få skoleoplæringsydelse
Hvis du modtager løn fra en arbejdsgiver (uddannelsesaftale), arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge, kontanthjælp/starthjælp, revalideringsydelse eller anden offentlig støtte, der tilsigter at dække dine leveomkostninger, er du ikke berettiget til at modtage ydelsen. Det gælder dog ikke erstatninger i forbindelse med konkurs fra Lønmodtagernes Garantifond (LG).
Som skoleoplæringslærling er du ikke lønmodtager. Du kan derfor ikke få et skattemæssigt fradrag for din transport til og fra skoleoplæringsstedet. Til gengæld får du kørselsgodtgørelse fra AUB med følgende satser:
- Når du er i skoleoplæring, får du dækket svarende til ca. 90 % af dine udgifter, hvis din daglige skolevej frem og tilbage er over 20 km i alt.
- Når du er på skoleophold, får du dækket svarende til 100 % af dine udgifter, hvis din daglige skolevej frem og tilbage er over 20 km i alt.
Satserne tager udgangspunkt i prisen for det billigste offentlige transportmiddel.
Når du i skoleoplæring, har du mulighed for at bo og spise på skolen. Når du er på skoleophold, er det gratis.
Hvis du ønsker at benytte skolehjemmet i en skoleoplæringsperiode, skal du aftale det med din skoleoplæringsinstruktør. Hvis du vil bo på skolehjem under et skoleophold, skal du følge anvisningerne i indkaldelsesbrevene til dine skoleperioder.
Arbejdstiden er 37 timer om ugen. Overarbejde afregnes 1:1 og aftales med din skoleoplæringsinstruktør.
Lovligt og ulovligt fravær
Der skelnes mellem lovligt og ulovligt fravær:
- Lovligt fravær er fx sygdom, barnets første sygedag eller ferie/fri, som er aftalt med din instruktør. Lovligt fravær kan udløse advarsler, forlængelse og evt. udmeldelse, hvis omfanget bliver for stort. Det er din instruktør, som vurderer omfanget af fraværet.
- Ulovligt fravær er fx udeblivelse, for sent fremmøde eller ferie/fri, som ikke er godkendt af din instruktør. Ulovligt fravær udløser altid en advarsel og kan føre til udmeldelse ved gentagelser.
Sygdom
Ved sygefravær har du ret til skoleoplæringsydelse i hele sygdomsperioden. Hvis du er syg i to uger eller mere, skal du sende en lægeerklæring.
Hvis der på grund af sygdom, ikke er udsigt til, at du kan genoptage og fuldføre uddannelsen inden for en rimelig periode, vil du blive udmeldt af skoleoplæringen med et varsel på 30 dage.
Hvis du har to sygeperioder på en måned, vil du blive indkaldt til samtale med din instruktør. Samtalen kan udløse en advarsel.
Ferie
Du har ikke ret til ferie, mens du er i skoleoplæring, men det er Skovskolens og Undervisningsministeriets holdning at give dig 6 ugers ferie inkl. 5 feriefridage om året, hvor du kan modtage skoleoplæringsydelse.
Din ferie placeres i de perioder, hvor Skovskolen er lukket.
Du optjener ikke feriepenge til efterfølgende år og til efterfølgende ansættelsesforhold.
Feriekort fra evt. tidligere ansættelse SKAL afleveres og underskrives i lønafdelingen. Beløbet vil blive modregnet i din skoleoplæringsydelse under ferien, dog ikke feriepenge optjent ved bibeskæftigelse.
Frihed i forbindelse med barsel
Skoleoplæringselever har ikke ret til orlov og dagpenge i forbindelse med barsel. Skovskolens holdning er dog, at du kan bevilges frihed fra uddannelsen i forbindelse med barsel i samme omfang, som lærlinge med en uddannelsesaftale har ret til barselsorlov.
Barnets første sygedag
Skoleoplæringselever har ikke ret til barnets første sygedag. Skovskolen vælger dog at give dig samme mulighed for frihed i forbindelse med barnets første sygedag, som lærlinge i ordinær oplæring.
Orlov
Skoleoplæringselever er ikke omfattet af retten til orlov, da de ikke har lønmodtagerstatus. Det er derfor ikke muligt at få orlov fra skoleoplæringen.
Forlængelse af uddannelsestiden
En eventuel forlængelse af uddannelsestiden for en skoleoplæringselev, fx pga. sygdom eller barsel, afgøres af det faglige udvalg. Skovskolen er ikke en oplæringsvirksomhed, men kan indstille til en forlængelse af din uddannelsestid hos det faglige udvalg. Din skoleoplæringsinstruktør har dog mulighed for at forlænge din uddannelsestid med op til 6 måneder, hvis det findes nødvendigt for at du kan opnå oplæringsmålene.
Kontaktpersoner i skoleoplæringen
Her kan du se hvem du kan kontakte om hvad i skoleoplæringen:
SKOLEOPLÆRINGSINSTRUKTØR DJURSLAND
Carsten Tanderup Kristensen |
|
SKOLEOPLÆRINGSINSTRUKTØR NØDEBO Mikkel Connett |
|
SKOLEOPLÆRINGSLEDER OG UDDANNELSESLEDER Brian Dalskov Kristensen |
|
ADMINISTRATION Dorthe Jeppesen |
|
SKOLEOPLÆRINGSYDELSE OG KØRSEL Anne Marie Faldt |