Undervisning og opbygning
Uddannelsens opbygning
Skov- og naturteknikeruddannelsen er en praktisk uddannelse i skov og miljø. Du veksler mellem skole og oplæring
Kommer du direkte fra folkeskolen og vil uddanne dig til Skov- og naturtekniker, starter du med et Grundforløb 1 på 20 uger
Grundforløb 1 tager du på en erhvervsskole med indgangen "Fødevarer, jordbrug og oplevelser". Grundforløb 1 varer 20 uger og du får en bred introduktion til de grønne uddannelser.
Hvordan kommer jeg i gang med Grundforløb 1?
Kontakt den erhvervsskole, du gerne vil tage Grundforløb 1 på og hør, hvordan du kan blive optaget. Det er også den skole, du skal sende din ansøgning til via optagelse.dk.
Erhvervsskoler med indgangen "Fødevarer, jordbrug og oplevelser" som tilbyder den grønne linje på Grundforløb 1:
Sjælland: | Roskilde Tekniske Skole | 46 30 04 00 |
Fyn: | Kold College Odense | 63 13 20 43 |
Jylland: | Jordbrugets Uddannelsescenter Århus | 87 47 57 70 |
Du kan starte på grundforløbet til Skov- og naturteknikeruddannelsen på tre forskellige skoler i Danmark:
- Skovskolen/Roskilde Tekniske Skole
- Kold College (Odense)
- Jordbrugets uddannelsescenter (Aarhus)
Skovskolen udbyder Grundforløb 2 til Skov- og naturteknikeruddannelsen i samarbejde med Roskilde Tekniske Skole. Selve undervisningen foregår både i Roskilde og på Skovskolen i Nødebo. Inden du starter, vælger du, hvad du vil specialisere dig i som Skov- og naturtekniker.
Se i vores Skolekalender hvornår skoleperioderne ligger
Se mere om ansøgning og optagelse på grundforløb 2 her
Fag på Grundforløb 2
På Grundforløb 2 har du bl.a. fagene naturfag, biologi, arbejdsmiljø og førstehjælp. Du har også fag som maskiner, redskaber og teknik samt kulturetablering og vedligeholdelse. Du lærer at plante, sætte hegn og rense grøfter, og du lærer om kulturvedligeholdelse med kratrydder og le. Du snuser også til andre praktiske færdigheder - for eksempel at bruge håndredskaber eller motorsav. Du skal tage et traktorkørekort, hvis du ikke har kørekort allerede.
Grundforløbet afsluttes med en prøve, som du skal bestå for at komme videre på hovedforløbet. Prøven indeholder et praktisk projekt og en mundtlig eksamen.
På dit hovedforløb veksler du mellem skoledele og oplæringsdele, og hovedforløbet varer typisk omkring 3 år og 2 måneder. Du er på skole i 32 uger og resten af tiden i oplæring
Første skoledel 15 uger |
Oplæring | Anden skoledel 15 uger |
Oplæring | Afsluttende skoledel 2 uger |
Se i vores skolekalender hvornår skoledelene ligger
I hovedforløbet lærer du bl.a.:
- At håndtere en motorsav – du tager et internationalt motorsavscertifikat
- Skovning af småt, mellemstort og stort træ
- At samarbejde i hold med kolleger
- At anvende og vedligeholde udkørselsmaskiner og skovningsmaskiner
- Skovbrugsmatematik og skovbrugsengelsk
- Arbejdsmiljø så du kan arbejde sikkert
- At formidle dit eget arbejde
- Innovation og iværksætteri, hvor du laver din egen forretningsplan.
Uddannelsesbevis
Når du afslutter din uddannelse, udsteder Skovskolen et uddannelsesbevis til dig og du får endelig erklæring om oplæring fra din oplæringsvirksomhed.
For at afslutte din uddannelse som skov- og naturtekniker, skal du løse en praktisk opgave i din oplæringsvirksomhed. Sammen med din oplæringsvirksomhed finder og udvælger du en praktisk opgave inden for virksomhedens arbejdsområde. Det skal være en opgave, der afspejler dit speciale eller dine spidskompetencer.
Du skal løse din praktiske opgave på cirka fire arbejdsdage i din oplæringsvirksomhed. Opgaven skal godkendes af Skovskolen, inden du går i gang. Bagefter beskriver og dokumenterer du din praktiske opgave og de faglige overvejelser, du har gjort dig, i en projektdokumentation på 7-20 sider. Til sidst fremlægger du det hele til din afsluttende eksamen.
Se mere om eksamen på EUD
Spørgsmål?
Har du spørgsmål om din afsluttende opgave, er du velkommen til at kontakte:
Matias Skov Jonesen
Mail: msj@ign.ku.dk
Telefon: 35 33 15 23
En stor del af uddannelsen til skov- og naturtekniker foregår i oplæring. Her løser du faglige arbejdsopgaver i din oplæringsvirksomhed og lærer at begå dig i faget og blandt kollegaer. De fleste vælger at have en oplæringsdel, inden de starter på første skoledel på hovedforløbet.
Det er din opgave at finde en læreplads og få et lærepladstilsagn. Skovskolen hjælper dig gerne med vejledning og input, når du skal søge læreplads.
Det er en god idé, at du sætter dig ind i vores skolekalender, regler og rammer for oplæring og de forskellige typer af lærepladsaftaler, inden du tager kontakt til en mulig oplæringsvirksomhed.
Oplæring i en virksomhed
De fleste lærepladser finder du hos:
- Offentlige og private skovdistrikter
- Skoventreprenører
- Kommuner
- Træplejere/arborister
- Anlægsgartnere m.fl.
Ny mesterlære
Du kan tage Grundforløb 2 som "ny mesterlære-elev". Det betyder, at du bliver oplært i nogle af de praktiske fag på grundforløbet ude i din oplæringsvirksomhed. Din skoledel bliver derfor kortere.
Se mere om ny mesterlære
Oplæring i udlandet
Én eller flere af dine oplæringsdele kan du tage i en virksomhed i udlandet. Et oplæringsophold i udlandet er med til at give dig spændende udfordringer både på det personlige og faglige plan. Du kan tidligst komme i oplæring i udlandet, når du har afsluttet grundforløbet.
Du kan læse mere om oplæring i udlandet på borger.dk.
Skoleoplæring
Hvis du har gennemført grundforløbet på kvoteplads og stadig ikke har fået en læreplads, kan du starte i skoleoplæring. Det samme kan du, hvis du uforskyldt mister din læreplads. Skovskolen udbyder skoleoplæring fra både Nødebo i Nordsjælland og Auning på Djursland. Som skoleoplæringselev får du ydelse i stedet for løn. Satserne reguleres årligt.
Læs mere om skoleoplæringscentret her
Skoleoplæringsydelse
- Elever under 18 år: 753 kr. pr. uge
- Hjemmeboende elever på 18 år eller derover: 1801 kr. pr. uge
- Udeboende elever på 18 år eller derover: 1801 kr. pr. uge
Oplæringsdele og erklæring om oplæring
Oplæringen ligger i perioderne mellem dine skoledele. Når du afslutter en oplæringsdel, modtager du en erklæring om oplæring fra din oplæringsansvarlige, som I skal udfylde sammen. Erklæringen om oplæring skal sendes til skolen eller medbringes, når du møder på skoledelen.
På uddannelsen til Skov- og naturtekniker får du lavet en personlig plan for din uddannelse
Når du bliver optaget på Skov- og naturteknikeruddannelsen, sammensætter Skovskolen en personlig uddannelsesplan for dig ud fra en vurdering af dine kompetencer.
Kompetencevurderingen laver vi på baggrund af:
- De kompetencer, du har med dig - for eksempel hvis du har gennemført studentereksamen eller erhvervsuddannelse
- Relevant erhvervserfaring.
Din personlige uddannelsesplan
På din personlige uddannelsesplan kan du se, hvor lang tid din uddannelse kommer til at vare, og hvor dine skoledele kommer til at ligge på hovedforløbet.
Planen bliver lavet af Skovskolen, når du får dit lærepladstilsagn fra din oplæringsvirksomhed. Oplæringsvirksomheden bliver inddraget i planlægningen af dine skoledele.
Hvis du får et lærepladstilsagn og får det registreret på en anden skole end Skovskolen, skal du fremsende en kopi til os, før vi kan lave din personlige uddannelsesplan.
Som elev på Skovskolen er der nogle generelle regler, du skal følge i hverdagen. Reglerne er vedtaget for at skabe det bedst mulige studiemiljø. Vi forventer helt overordnet, at du viser hensyn og tænker dig om i din omgang med andre. Alle behandles lige, uanset deres køn, etniske baggrund og personlige særpræg.
- Det er forbudt at indtage, besidde, uddele eller videresælge euforiserende stoffer og rusmidler, der er forbudt i dansk lovgivning. Overtrædelse af denne regel vil medføre bortvisning fra skolens område, og der vil ske en politianmeldelse
- Der må ikke indtages øl eller spiritus i arbejdstiden
- Man skal være frisk og klar til at deltage ved arbejdstidens begyndelse. Skønner underviseren, at det ikke er tilfældet, får man ulovligt fravær, indtil man igen kan deltage på en rimelig og ansvarlig måde
- På Skovskolen er der flere, der går på jagt i fritiden, og nogle medbringer deres jagtvåben på skolen. Våben skal opbevares i de dertil indrettede rum. Der må ikke løsnes skud eller affyres nogen form for fyrværkeri på området. Overtrædelse af reglen medfører øjeblikkelig bortvisning fra skolens område. I gentagelsestilfælde vil der ske bortvisning fra uddannelsen
- Hunde må ikke holdes på skolens matrikel
- Lånes skolens udstyr uden for skoletiden, skal skolens retningslinjer for anvendelse følges fx ved lån af bil, kajak og klatregrej
- Skader, som forvoldes på skolens eller andres ting, kan kræves erstattet efter de almindelige erstatningsregler
- Man må ikke udvise en adfærd, der er til stor gene eller fare for andre elever eller ansatte på Skovskolen. En sådan adfærd kan medføre bortvisning.
Ved overtrædelse af disse regler vil praktikværten blive orienteret.
Specialer og fag
Her kan du læse om mulighederne for at specialisere dig, finde job og videreuddanne dig som Skov- og naturtekniker
-
Arborist
Se hvad du lærer med speciale som Arborist -
Biotop- og vildtplejer
Se hvad du lærer med speciale som biotop- og vildtplejer -
Skovbrugsmaskinfører
Se hvad du lærer med speciale som Skovbrugsmaskinfører -
Skov- og naturplejer
Se hvad du lærer med speciale som skov- og naturplejer
Hvor kan du få arbejde?
Her er et udpluk af, hvor skov- og naturteknikere tidligere har fået arbejde:
- hos grønne entreprenører
- i stat, amt eller kommune
- som selvstændig
- i et privat skov- eller landbrug
- hos anlægsgartnere
- i udlandet
- i HedeDanmark
- i en skovdyrkerforening
Vil du læse videre?
Du kan også vælge at læse videre, efter du har taget din uddannelse som Skov- og naturtekniker. Her kan du se et udpluk af uddannelser, som Skov- og naturteknikere har taget:
Skolekalender
Her kan du se hvornår skoledelene ligger på grundforløb 2 og på de enkelte specialer som Skov- og naturtekniker
Har du brug for datoerne for dit Grundforløb 1, skal du kontakte den erhvervsskole, du tager dit Grundforløb 1 på:
Roskilde Tekniske Skole 46 30 04 00
Kold College Odense 63 13 20 43
Jordbrugets Uddannelsescenter Århus 87 47 57 70
UC Holstebro 99 12 26 36
20 ugers standardforløb I perioden fra uge 3-24 eller 32-51.
10 ugers forløb for elever med studentereksamen I perioden fra uge 15-24 eller uge 42-51.
1. skoledel
I ugerne 33-47 i Nødebo.
2. skoledel
I ugerne 2-17 i Nødebo.
Afsluttende skoledel
I Nødebo i ugerne 24-25 eller i ugerne 49-50.
1. skoledel
Uge 2-17 i Auning
2. skoledel
Uge 2-8 i Nødebo og specialefag i ugerne 9-17 i Auning
Afsluttende skoledel
I Nødebo i ugerne 24-25 eller i ugerne 49-50.
1. skoledel
I ugerne 2-17 i Auning eller i ugerne 33-47 i Nødebo.
2. skoledel
I ugerne 2-14 i Nødebo eller ugerne 33-45 i Auning.
Specialefaget vandløbspleje udbydes kun i ugerne 46-47 i Auning. Faget skal gennemføres efter eller i forbindelse med 2. skoledel.
Afsluttende skoledel
I Nødebo i ugerne 24-25 eller i ugerne 49-50.
Dele af undervisningen på specialet kan tages i Auning.
Specialefagene udbydes dog kun i Nødebo.
1. skoledel
Ugerne 33-47 i Nødebo
2. skoledel
Ugerne 2-17 Nødebo (Og dele af undervisningen i Sverige)
Afsluttende skoledel
I Nødebo i ugerne 24-25 eller i ugerne 49-50.
Det er hensigtsmæssigt at placere skoledelene på hovedforløbet, så første skoledel ligger i løbet af det første år, anden skoledel i elevens andet år og den afsluttende i elevens tredje år. Elevens afsluttende skoledel skal ligge inden for de sidste 3 måneder af læretiden.
Ændringer i placeringen af skoledele
Skoledelenes placering kan variere lidt fra år til år på grund af helligdage mv. Vi forbeholder os ret til at ændre på skoledelenes placering af hensyn til holdstørrelser eller anden nødvendig logistik.
Skoleoplæring
Skoleoplæringen er et tilbud til dig, som ikke har fundet en læreplads. Det betyder, at du får din oplæring i et skoleoplæringscenter og kan komme videre med din uddannelse, mens du søger en uddannelsesaftale med en virksomhed.