PRAKTIK Professionsbachelor
Indholdsfortegnelse
FÅ EN PRAKTIKANT
Der er rift om Skovskolens praktikanter, så det er en god ide at være i god tid og gøre en indsats for at synliggøre mulighederne i din virksomhed for de kommende praktikanter:
- Lav et praktikopslag der beskriver opgaverne og mulighederne for de kommende praktikanter. Vi deler links til praktikopslag fra virksomheder hele året, og vores studerende begynder at kigge på mulighederne allerede i september.
- Kom til Praktikværtaften - hvert år i februar inviterer Skovskolen til Praktikværtaften både på Skovskolen Djursland og Skovskolen Nødebo, hvor praktikværter og kommende praktikanter mødes.
PRAKTIKOPSLAG
PRAKTIKVÆRTAFTEN
PRAKTIKAFTALE OG RAMMER
Inden praktikopholdet begynder, formulerer I en praktikaftale, hvor I beskriver målene med praktikken og de opgaver, praktikanten skal løse. Praktikaftalen skal godkendes af Skovskolen. I praktikaftalen beskriver I de individuelle faglige og personlige mål for praktikantens faglige udvikling. Målene i praktikaftalen fungerer som rettesnor for den studerendes arbejde i praktikperioden. Samtidig er praktikaftalen et godt udgangspunkt, når I sammen med praktikanten skal evaluere praktikforløbet.
Skabeloner for praktikaftaler
Praktikperioden er sidestillet med et fuldtidsjob. I kan derfor stille krav til arbejdstid, indsats, engagement og fleksibilitet som til en færdiguddannet i det første job.
Praktiklængden
Praktiklængden varierer for de tre uddannelser:
Natur- og kulturformidler:
- Praktikken varer 20 uger på fuld tid
- Start tidligst i uge 26 og senest i uge 35. Slut senest uge 3
For Skov- og landskabsingeniør og Urban landskabsingeniør vælges der mellem to praktikmodeller:
- Praktik AB på 3. år (uge 36 – ca. 15)
- Praktik A på 3. år (uge 36 – 4) samt Praktik B på 4. år (uge 6 – 14 uden bachelorprojekt eller uge 6 - 25 incl. bachelorprojekt)
Sammensat praktik
Den studerende kan i en periode på op til fire uger arbejde i en anden relevant virksomhed, deltage i andre projekter, korterevarende studieophold i udlandet eller lignende, hvis I er indstillet på det. Aftalen skal godkendes af den studerende, af jer og af Skovskolen i fællesskab.
Fravær
Den studerende har mødepligt til alle dele af praktikken. Det er jeres vurdering, om mødepligten er overholdt. Oplever I, at den studerende ikke overholder sin mødepligt, skal I kontakte praktikkoordinatoren for uddannelsen.
Vi forventer, at I som praktikværter har tid og ressourcer til at inddrage den studerende i virksomhedens dagligdag. Og I påtager jer ansvaret for at give en løbende vejledning og rådgivning om de opgaver, den studerende løser under praktikforløbet. Vi forventer, at I prioriterer denne vejledning højt. Ved siden af arbejdet hos jer, skal den studerende have mulighed for at deltage i andre aktiviteter, som fagligt og/eller personligt kan bidrage til læring.
Struktur på praktikken
Når praktikopholdet begynder, giver I en introduktion til, hvem I er: Jeres mission, vision, evt. strategier, produkter/serviceydelser og fysiske rammer. I starten af forløbet lægger I - sammen med den studerende - en plan for hovedarbejdsopgaverne under praktikforløbet. Opgaverne skal både tage højde for jeres muligheder og den studerendes ønsker.
Evaluering af praktikken
Til slut holder I en evalueringssamtale med den studerende med udgangspunkt i de opstillede mål ved praktikkens begyndelse. Jeres deltagelse i evalueringen er nødvendig for, at praktikanten kan gå til eksamen i sit praktikforløb. Se mere om evaluering længere nede.
I kan forvente, at praktikanten er engageret og aktiv under sin praktik. Jeres praktikant vil interessere sig for jeres arbejde og kulturen i jeres virksomhed, og gå nysgerrigt til de arbejdsopgaver, I stiller.
Aftalerne bliver overholdt
Praktikanten skal overholde de aftaler, I indgår med dem. Det kan for eksempel være om den daglige eller ugentlige arbejdstid, om deltagelse i den praktiske hverdag eller om forberedelse til vejledningsmøder. Det kan også være om prioritering og placering af skoleopgaver i løbet af praktikperioden.
Besøg for medstuderende
Skovskolen opfordrer til, at jeres praktikant arrangerer virksomhedsbesøg for sine medstuderende hos jer. Samtidig opfordrer vi praktikanterne til også at besøge deres medstuderende i praktik, så de får så bredt et indblik i erhvervet som muligt. Vores oplevelse er, at erfaringsudveksling i løbet af praktikken skaber en større fælles forståelse af de forskellige virksomheder og aktører.
Hvad nu, hvis det går galt?
Den studerende skal overordnet rette sig efter de spilleregler, der gælder hos jer. Sker det mod forventning ikke, opfordrer vi i første omgang til, at I tager en samtale med praktikanten. Forbedrer det ikke samarbejdet, skal I kontakte uddannelsens praktikkoordinator. Hvis praktikanten groft tilsidesætter praktikken, kan det betyde, at vi ikke kan godkende praktikopholdet, eller at den studerende bliver bortvist fra uddannelsen.
Bolig
Praktikanten skal som udgangspunkt selv sørge for bolig under praktikopholdet. Bor praktikanten langt fra praktikstedet, opfordrer vi dog til, at praktikværten så vidt muligt hjælper med at finde en midlertidig bolig i nærheden.
Løn
Den studerende får SU under praktikken og skal ikke have løn. Sker det alligevel, er det på grundlag af jeres egen vurdering. Praktikværten får ikke honorar for praktikken.
Kørsel
Praktikanten skal som udgangspunkt selv betale for kørsel til og fra praktikstedet. Praktikværten bør derfor være opmærksom på, at praktikrelateret kørsel i egen bil kan udgøre en betydelig del af praktikantens budget. Der kan også være særlige udgifter til (midlertidigt) boligskift og rejseaktivitet, der kan være ud over de normale vilkår for en studerende på en videregående uddannelse. Vi opfordrer derfor til, at I kompenserer praktikanten helt eller delvist for de ekstraudgifter. Eventuel kørselsgodtgørelse udbetalt af arbejdsgiver er skattepligtig for den studerende. Kørslen kan ikke fradrages på selvangivelsen.
Forsikringer
I forhold til arbejdsmiljø, arbejdsgiveransvar og arbejdsskader skal I betragte den studerende som en almindelig ansat hos jer; dvs. at vedkommende er dækket af de samme forsikringer.
I løbet af praktikperioden har praktikanten en række studieopgaver, som skal løses og afleveres til Skovskolen, for at de kan bestå deres praktikeksamen. Opgaverne skal som udgangspunkt løses uden for almindelig arbejdstid, med mindre I aftaler andet. Praktikanten kan få brug for opbakning og hjælp fra dig som praktikvært til at finde informationer til opgaverne.
Opstart af bacheloropgave
Vores studerende afslutter uddannelsen med en bacheloropgave, og nogle studerende vælger at knytte bacheloropgaven til det sted, de er i praktik. Der er også mulighed for at blive vært for et bachelorprojekt fra en studerende, der ikke er tidligere praktikant hos jer.
Nogle praktikværter gør en særlig indsats for at tilbyde samarbejde med Skovskolens studerende om deres bachelorprojekt. Den type samarbejde vil vi på Skovskolen meget gerne støtte.
Bacheloropgaven er en oplagt mulighed for jer for at få løst en konkret udfordring eller opgave. Det kan både være den studerende og jer, der får ideen til et bachelorprojekt. Ideen til opgaven skal godkendes af den studerendes bachelorvejleder på Skovskolen. Har I en aftale om bachelorprojekt med en studerende, kan der blive brug for, at I bidrager med data og oplysninger, der kan indgå i den studerendes bachelorprojekt.
Hvis I oplever samarbejdsproblemer eller dårlig trivsel i praktiktiden, skal I kontakte praktikkoordinatoren. På den måde kan vi bidrage bedst muligt til en tilfredsstillende løsning for alle parter.
Skulle der opstå uoverensstemmelser i praktikforløbet, tager vi på Skovskolen udgangspunkt i vejledningerne på denne hjemmeside.
Ved slutningen af praktikforløbet er det vigtigt at sætte tid af til at evaluere forløbet sammen med praktikanten. Evalueringen er en forudsætning for, at den studerende kan gå til sin praktikeksamen på Skovskolen. Evalueringen skal være udfyldt og underskrevet af den studerende og praktikværten. Der er lidt forskel på evalueringen, alt efter hvilken uddannelse du har en praktikant fra.
Skov- og landskabsingeniør og urban landskabsingeniør
Inden afslutningen af praktikopholdet udsendes et evalueringsskema, som skal udfyldes af hhv. dig som praktikvært og den studerende. Et udfyldt evalueringsskema er en forudsætning for, at den studerende kan gå til praktikeksamen på Skovskolen.
Formålet med evalueringen er at reflektere over og vurdere værdien af praktikken, både i forhold til den studerendes uddannelse, samt for virksomheden. Evalueringsskemaet indgår ikke i karaktergivningen for praktikopholdet.
Natur- og kulturformidler
For at gå til eksamen på praktiksemestret skal den studerende aflevere en skriftlig udtalelse fra dig som praktikvært. Udtalelsen skal indeholde logo/navnetræk og være underskrevet af dig som praktikvært.
I udtalelsen skal du som praktikvært beskrive:
- Praktikperiodens længde
- Hvordan praktikanten har varetaget sine jobfunktioner, og hvilke opgaver praktikanten har haft
- I hvilket omfang praktikanten har nået sine overordnede mål for praktikforløbet.
Hvad får man ud af at være praktikvært?
Fem praktikværter deler deres erfaringer med at have en praktikant fra Skovskolen:
NATURSTYRELSEN THY
"Praktikanter giver frisk luft og nye vinkler i virksomheden"
"Praktikanterne er afgørende for at skabe ”frisk luft” i virksomheden. De har altid nye vinkler og er med deres videbegær med til at holde os ”gamle” opdaterede. I vores virksomhed er praktikanterne en vigtig ressource og en del af den nytænkning, som er vigtig for en arbejdsplads."
Tommy Hansen
Vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Thy og praktikvært for Skov- og landskabsingeniørstuderende
VISITDENMARK
"Praktikrapporten var direkte værdiskabende for os"
"I en travl hverdag er det dejligt, når der kommer en praktikant, som aktivt kan bruge de værktøjer, der bliver arbejdet med på uddannelsen. Jeg vil fremhæve vores praktikants nysgerrighed og evne til at gå undersøgende til værks - hun tænkte holistisk og havde blik for processer. Praktikrapporten var direkte værdiskabende for os".
Amanda H. Johansen
Projektleder i VisitDenmark og praktikvært for Natur- og kulturformidlerstuderende
JAMMERBUGT KOMMUNE
"Vores praktikanter er godt inde i det faglige stof"
"Vi oplever, at vores praktikanter er godt inde i det faglige stof og har kendskab til at tænke i helheder og i ledelse af projekter. Vi oplever, at vores praktikanter gerne vil lære, hvordan man løser problemstillinger. Som praktiksted har vi et helt overordnet mål om, at vi vil være det gode praktiksted, hvor vi "uddanner" og ruster de studerende med en bred vifte af opgaver og læring i hverdagen, hvor de går føl hos erfarne Skov- og landskabsingeniører i afdelingen."
Marianne Fisker
Projektleder i Jammerbugt Kommuneog praktikvært for Skov- og landskabsingeniørstuderende
FANØ KOMMUNE
"Vi ville åbne horisonten mod det grønne og få nye øjne på"
”Udgangspunktet med at få en praktikant var at åbne horisonten mod det grønne og få andre øjne på det hele. Praktikanten har været med hele vejen rundt og har arbejdet på flere planer: Politisk, medarbejdermæssigt, økonomisk og med meget varierende arbejdsopgaver. Praktikanten lærer, at i det praktiske liv har tingene konsekvenser og er kun relevante, hvis man kan få medarbejderne med.”
Lars S. Mortensen
Teknisk koordinator, leder af materialegården i Fanø Kommune og praktikvært for Urban landskabsingeniørstuderende
SCHUL LANDSKABSARKITEKTER
"Det er en gevinst at få en at sparre med om tekniske løsninger"
”Det har været en stor gevinst for os at have en at sparre med i diskussionerne omkring tekniske løsninger, som er nødvendige for at få de store træk over i en realiserbar virkelighed. Det har været godt for os at have én, der fra starten af interesserer sig for detaljen. Det har været en styrkelse at have én med så stort fagligt engagement i den tekniske del af faget”.
Jonas Schul
Tegnestueleder og partner, Schul Landskabsarkitekter
AGROTECH
"De bolde, vi har givet vores praktikant, har hun selv spillet videre med"
”Vi var lidt skeptiske i starten, fordi vi ikke vidste, hvad en have- og parkingeniør kunne. Men vi er blevet meget positivt overrasket og har fundet ud af, at de kan rigtig meget. Praktikanten er blevet behandlet på lige fod med de andre medarbejdere og har været i stand til at udfylde dén rolle. De bolde, vi har givet hende, har hun selv spillet videre med.”
Bastian Junker
Innovationskonsulent, AgroTech
BACHELORSAMARBEJDE
Skovskolens studerende afslutter uddannelsen med en større skriftlig opgave, som med fordel kan skrives i samarbejde med en virksomhed. Bachelorsamarbejde giver virksomheder mulighed for ny viden, og de studerende mulighed for at arbejde med projekter, der er relevante i erhvervet.
Bachelorsamarbejde er med til at sikre, at vores studerende arbejder med erhvervsrelevante problemstillinger. Vi formidler gerne kontakt til Skovskolens studerende og sætter jer på listen over virksomheder, der søger bachelorsamarbejde med Skovskolens studerende.
Kontakt uddannelsens praktikkoordinator med et par linjer om:
- Virksomhedens interesse i bachelorsamarbejde og mulige emner eller arbejdsområder
- Kontaktinfo til en medarbejder hos jer, som studerende kan kontakte for at høre mere
Fra Skovskolens side har vi ikke særlige regler eller rammer for bachelorsamarbejdet, som vi har for praktikken. Med bachelor er det op til jer og vores studerende at tale sammen om muligheder og forventninger.
Et bachelorsamarbejde kan enten være en fortsættelse af samarbejdet med jeres praktikant – eller I kan starte et samarbejde med en ny studerende. I begge tilfælde er praktikværtaften et godt sted at få den direkte dialog med de studerende.
HedeDanmark i Nordjylland har et forslag til et bachelorprojekt om:
- Klovbærende vildt og forstyrrelse fra skovmaskiner
- Monitering af en opgave med fældebunkelægning og flishugning vha. drone med termisk kamera
- Herunder monitering af flugtafstande, udeblivelse fra skoven (tidsperiode)
Sammenholdt med eksisterende materiale om stressniveauer fra tidligere studier, f.eks. Løvenholms projekt med GPS på kronhind, DJ´s forsøg med råvildt og mountainbikere og hundeluftere.
Projektet ønskes startet ultimo januar 2022 med indsamling af data, HedeDanmark yder hjælp med kørepenge og dækning af udgifter.
Interesserede kan kontakte skovfoged
Jens Villum Hilligsøe
Mobil: 61 39 95 01
Mail: jehi@hededanmark.dk
SPØRGSMÅL OM PRAKTIK?
SKOV- OG LANDSKABSINGENIØR |
|
URBAN LANDSKABSINGENIØR Mathis Gallego-Pedersen Mail: mgpe@ign.ku.dk Telefon: +45 93 56 53 71 |
|
NATUR- OG KULTURFORMIDLER |
|
PRAKTIKVÆRTAFTEN Pernille Ohrt van Eeckhout Mail: pve@ign.ku.dk Telefon: +45 40 18 65 23 |
|
PRAKTIKOPSLAG |