Om Skovskolens AMU-kurser

AMU-kursister på Skovskolen

Skovskolen udbyder arbejdsmarkedsuddannelser inden for skov, landskab, sikkerhed og personaleudvikling

 

AMU-kurser er specielt udviklet til AMU-målgruppen. Den tilhører du, hvis du er ufaglært eller faglært (erhvervsuddannelsesniveau). Andre kan også deltage men på andre vilkår – se nedenfor. Du kan tilmelde dig kurserne, hvis du er privat eller offentligt ansat eller selvstændig. Er du ledig på f.eks. dagpenge, kontanthjælp, revalidering eller i løntilskudsjob, skal du normalt have en aftale med kommunen om betaling for kurset.

 

Deltagerbetaling

Tilhører du AMU-målgruppen, og er du i arbejde, skal du betale et mindre beløb, som fastsættes på finansloven (1.040 kr. pr. uge i 2024). Hvis du har en uddannelse, som overstiger niveauet for en erhvervsuddannelse, er der ikke tilskud til deltagerbetalingen, som derfor for de fleste kurser ligger på mellem 2.950 kr. og 5.067 kr. pr. kursusuge. Se prisen på det enkelte kursus på www.voksenuddannelse.dk. Jobcentrene betaler også fuld pris for lediges kursusdeltagelse.

Tilmelding

Tilmelding til AMU-kurserne sker på www.voksenuddannelse.dk, så længe der er ledige pladser. Hvis du er ledig, kan du ikke tilmelde dig via www.voksenuddannelse.dk, men skal i stedet kontakte dit jobcenter for at få godkendt kurset og Skovskolen for at reservere en plads. Hvis du tilmelder dig som selvstændig eller som arbejdsgiver, kræver det, at du benytter en MitID knyttet til virksomhedens CVR-nummer. Kontakt Skovskolen, hvis du har brug for vejledning.

VEU-godtgørelse og befordring

Tilhører du AMU-målgruppen, og er i arbejde, kan du normalt ansøge om VEU-godtgørelse for tab af indtægt eller arbejdsmulighed og tilskud til befordring op til 10 uger om året efter gældende regler. Du skal dog have været beskæftiget hos samme arbejdsgiver mindst 14 dage umiddelbart før og/eller efter kursustidspunktet. Kursister i job med videregående uddannelse kan også få tilskud, hvis uddannelsen er mere end 5 år gammel og  ikke har været brugt de seneste 5 år - læs mere om VEU her. For at søge befordringstilskud skal du desuden bo mere end 12 km fra kursusstedet. VEU-godtgørelse og befordring søges digitalt på www.voksenuddannelse.dk. Kontakt Skovskolen, hvis du har brug for vejledning. Det er ikke muligt at søge VEU-godtgørelse, hvis man er tilmeldt som privatperson på Voksenuddannelse.dk. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) står for udbetalingen af VEU-godtgørelse og tilskud til befordring. Læs mere om reglerne på Virk.dk/veu.

Kompetencefonde

Medarbejdere inden for bl.a. jordbrugsområdet (gartneri og planteskoler, landbrug, skovbrug, maskinstationer og agroindustri) kan få yderligere tilskud til efteruddannelse i AMU-systemet,  kompetencevurdering, læse- og regnekurser, ordblindeundervisning og meget andet. På f.eks. www.gls-a.dk kan du læse mere om hvad du kan få tilskud til og hente et ansøgningsskema. Tilmelding til AMU-kurserne sker dog stadig på www.voksenuddannelse.dk

Afmelding og afmeldegebyr

Afmeldingsfristen for AMU-kurserne fremgår af indkaldelsesbrevet til kurset.

Ved udeblivelse på uddannelsens første dag kan opkræves et gebyr på 2.500 kr. for kurser med en varighed på 1-5 dage og 3.500 kr. for kurser med en varighed på mere end 5 dage.

Ved framelding senere end en uge før kursusstart er gebyret på 1.500 kr. for kurser med en varighed på 1-5 dage og 2.500 kr. for kurser med en varighed på mere end 5 dage.

Afmeldegebyret bortfalder, hvis der sendes en anden person til kurset i stedet for den, der frameldes, eller hvis frameldingen skyldes lovligt forfald som f.eks. sygdom.

Tillægsydelser

Ekstraomkostninger i forbindelse med virksomhedernes særlige ønsker til fleksible afholdelses- og tilrettelæggelsesformer m.v. kan opkræves efter særlig aftale med virksomheden.

Betaling for ikke fyldte hold

Skolen og arbejdsgivere kan aftale en pris, hvor arbejdsgiveren betaler for et fuldt hold, så kurset gennemføres uanset antallet af tilmeldinger, udeblivelser og frameldinger.

Yderligere oplysninger

Du kan læse mere om de enkelte kurser på www.skovskolen.ku.dk/amu og på www.voksenuddannelse.dk. Hvis du har spørgsmål til tilmelding og deltagervilkår, kan du kontakte Lone Schmidt Vemming, lsv@ign.ku.dk. Har du faglige spørgsmål, kan du kontakte Brian Dalskov på bk@ign.ku.dk.

 

 

Kursussteder

Kurserne afholdes hovedsageligt på:

  • Skovskolen Nødebo, Nødebovej 77A, 3480 Fredensborg 
  • Skovskolen Djursland, Eldrupvej 2, 8963 Auning.

Undervisningstid

Den daglige undervisningstid er som regel kl. 8.00 - 15.25. Kurset er tilrettelagt med en passende afveksling mellem teori og praksis, og undervisningen foregår derfor dels i skolens lokaler og dels på øvelsesarealer i skoven.

Kost og logi

Du har normalt ret til tilskud til kost og logi, hvis du bor mere end 60 km fra kursusstedet og tilhører AMU-målgruppen og samtidig er berettiget til VEU-godtgørelse og tilskud til befordring. Kursister i job med videregående uddannelse kan også få tilskud, hvis uddannelsen er mere end 5 år gammel og ikke har været brugt de seneste 5 år og øvrige betingelser er opfyldt. Andre kan indkvarteres mod betaling (550 kr. pr. overnatning i 2024)

 

 

Skovskolen udbyder AMU-kurser i skov, park- og landskabsdrift, friluftsliv og naturformidling

AMU-kurserne udbydes overalt i Danmark, men primært på Skovskolen i Nødebo på Sjælland og på Skovskolens afdeling på Djursland - Eldrupgård. Målgruppen er primært personer, der er ikke-faglærte eller faglærte. Kurserne er korte fagrettede kurser, der kan vare fra 1 dag til 3 uger. De fleste kurser varer dog 1 til 2 uger.

Skov- og naturforvaltning og naturformidling

Skovskolens AMU-kurser styres af Mejeri- og jordbrugets efteruddannelsesudvalg og er beskrevet i kompetencebeskrivelsen Skov- og naturforvaltning og naturformidling (FKB 2264), der hører til området. Arbejdsmarkedsuddannelserne ejes af Undervisningsministeriet og udbydes af de skoler, som ministeriet har godkendt som udbydere. Skovskolen er landsdækkende eneudbyder i Danmark på Skov- og naturforvaltning og naturformidling.

Du kan læse meget mere om AMU-kurser på Undervisningsministeriets hjemmeside.

 

 

 

 

 

 

Skovskolens udbudspolitik beskriver vores aktuelle strategi- og udviklingsarbejde på AMU-området, herunder vores markedsføringsstrategi. Udbudspolitikken revideres og godkendes af Skovskolens ledelse.

Beskrivelse af Skovskolen

Skovskolen er unik på den måde, at der på samme adresse udbydes såvel AMU, EUD, diplom-, akademi- og professionsbacheloruddannelser, som alle er målrettet den grønne sektor. Skovskolen formidler den nyeste, bedste og mest troværdige viden om skov, natur og grønne områder til private og offentlige virksomheder og organisationer. Det gør vi ved at uddanne mennesker i at drive, pleje, forvalte og formidle skove og natur, både på landet og i byerne. Og ved at forske i og udvikle viden om skov, natur og grønne områder. Vi står på tre faglige ben:

  • Skovbrug og naturforvaltning
  • Friluftsliv og naturformidling
  • Klimatilpasning og byens grønne områder

Skovskolen har fra sin begyndelse været hele skov- og natursektorens ”brancheskole”. Skovskolen har altid været og er fortsat i tæt kontakt med uddannelsens aftagermiljøer.

Skovskolen har igennem sit lange virke som kursusudbyder opbygget stor erfaring og viden om faglighed og pædagogik. Skolen har løbende investeret i specialmaskiner og udstyr, der opfylder de forventninger og krav, som stilles til uddannelserne. Der er i årtier opbygget og udviklet specialviden inden for de forskellige faglige retninger. Alle de tilknyttede kurser er udviklet af Skovskolen i samarbejde med efteruddannelsesudvalget og branchen.

Skovskolens pædagogiske princip er at tage udgangspunkt i de praktiske opgaver og funktioner, der findes i branchen. Det er den praktiske opgaveløsning, der er i centrum. Den danner udgangspunkt for indlæring af kursernes teoretiske krav. De primære læringsrum er skoven, naturen og andre faglige lokaliteter, som eksempelvis grønne bynære miljøer.

Hvad indeholder Skovskolens udbudspolitik?

Skovskolens udbudspolitik anvendes som en årlig status på vores arbejde med udvikling og kvalitet inden for vores AMU-udbud. Udbudspolitikken indeholder følgende emner:

  • Udbud samt principper for udlicitering og udlægning
  • Aktivitetsudvikling fra foregående år og forventning til indeværende år
  • Skolens plan for markedsføring i indeværende år
  • Aktuelle og kommende udviklingsprojekter
    Strategi for undersøgelse af arbejdsmarkedets behov i indeværende år

Udbudspolitikken udarbejdes på baggrund af drøftelser internt på Skovskolen, med efteruddannelsesudvalget for skovbrug samt interessenter fra aftagerbranchen.

Udbudspolitikken revideres og godkendes af Skovskolens ledelse én gang årligt.

Aktivitetsudvikling i antal årselever

Årselever 2022 Årselever 2023
1. kvartal 8,92 9,69
2. kvartal 7,74 6,36
3. kvartal 2,38 2,85
4. kvartal 7,91 6,53
Total 26,95 25,43

Antallet af årselever svarer til det forventede niveau og med de kvartalsvise udsving, som følger med AMU-udbuddet i de enkelte kvartaler. Antallet ligger på samme niveau som før COVID-19, som medførte en periode med færre AMU-kursister.

Aktuelle og kommende udviklingsprojekter

Skovskolen deltager hvert år i udviklingsprojekter, som er med til at øge kvaliteten af eksisterende kurser. Det kan være udvikling/revidering af indholdet af kurser både fagligt, pædagogisk og didaktisk samt udarbejdelse af nyt kursusmateriale. Foruden udvikling af kvaliteten i eksisterende kurser deltager Skovskolen også i udarbejdelsen af nye relevante kurser, som opfylder arbejdsmarkedets krav og behov. Dele af de ovenstående udviklingsprojekter finansieres af UVM – andre er egenfinansierede.

Aktuelle udviklingsprojekter

Vi er i gang med at udvikle to nye kurser: 'Forvaltning af bynatur' og 'Beskæring af mindre træer fra stiger, platforme og mindre lifte'

Vi er i gang med at udvikle disse undervisningsmaterialer

  • Revidering af kompendiet ”Træets fældning”
  • Revidering af kompendiet ”Motorsaven”
  • Nyt undervisningsmateriale til kurset ”Vurdering af risikotræer”
  • Nye undervisningsmaterialer inden for erhvervsmæssig træklatring
  • Revidering af undervisningsmateriale til kurset ”Træpleje”
  • Udvikling af nyt (tillæg) De mest almindelige svampe og insekter på træer og buske i haver og parker – undervisningsmateriale der indgår i en række kurser (Klatring, træpleje mv.)
  • Nye undervisningsmaterialer i plantekendskab online.
  • Nyt undervisningsmateriale til veteranisering af træer.

Strategi for undersøgelse af arbejdsmarkedets behov

Skovskolen er, og vil fortsat være, i løbende dialog med den branche, der beskæftiger vores kursister. Dette foregår både ved kontakt med enkelte virksomheder, for at afdække deres behov, og med de relevante organisationer. Vi tilstræber at dække efterspørgslen ved hjælp af opdatering af eksisterende kurser og udvikling af nye. Vi vil arrangere temadage og deltage i møder/konferencer hos de forskellige aftagere, for at holde os opdateret med branchens behov.

Vi vil fortsætte vores systematiske dialog med efteruddannelsesudvalget på området om udvikling af nye kurser og opdatering af eksisterende. Skovskolen deltager som oftest når udvalget mødes med bl.a. dette formål.

 

 

Udbud samt principper for udlicitering og udlægning

Skovskolen er eneudbyder af FKB 2264 ”Skov- og naturforvaltning og naturformidling” og uddannelsen til skov- og naturtekniker. Som eneudbyder har vi en forpligtelse til at dække efterspørgsel i hele landet. For at imødekomme dette udbyder vi kurser fra to lokaliteter: Nødebo i Nordsjælland og Auning på Norddjursland. Skovskolen har samarbejdsaftaler med henholdsvis Naturstyrelsen Nordsjælland og Løvenholmfonden om benyttelse af deres skov- og naturarealer som undervisningsområder og øvelsesarealer. Disse ejendomme består af meget varierede natur- og produktionsarealer. Derfor kan Skovskolens afdelinger hver især tilbyde stor undervisningsmæssig bredde. I tilfælde hvor andre lokaliteter egner sig bedre til kurset, lejer Skovskolen faciliteter.

Skovskolen afholder også kurser på virksomhedernes egne lokaliteter, såfremt dette ønskes og er formålstjenstligt. Vi indgik i 2020 en samarbejdsaftale med AMU – Nordjylland, Sandmoseskolen. Aftale sikrer et endnu bedre, geografisk dækkende udbud af kurserne. Aftalen omfatter udlån af kurser til Sandmoseskolen og undervisning foretaget af Skovskolen, men forlagt til Sandmoseskolens adresse.

 

 

Plan for markedsføring

Da vi er landsdækkende, vil vi markedsføre vores AMU-udbud i hele landet. I vores digitale markedsføring anvender vi følgende medier:

Ud over de valgte medier anvender vi også traditionel analog markedsføring:

  • Trykt kursuskatalog
  • Deltagelse på relevante messer
  • Virksomhedsbesøg (opsøgende salg)

Vi vil fortsat lave opslag og nyheder for enkelte kurser for at tiltrække mere opmærksomhed. Særligt de nyoprettede kurser og kurser med lav tilslutning vil være en prioritet. Vores trykte kursuskatalog kan rekvireres via vores hjemmeside. Vi vil deltage på branchens relevante messer, som vi har tradition for. Derudover vil vi arbejde på at få invitationer til andre relevante fora, hvor vi kan inkludere AMU i vores repræsentation af Skovskolen. Der er i 2021 fortsat allokeret medarbejderressourcer til opsøgende arbejde med henblik på salg af AMU og etablering af uddannelsesaftaler på EUD. 

 

 

Tilfredshedsmålinger af undervisningen

Skovskolen anvender AMUkvalitet som løbende informationsindsamling om undervisningens kvalitet. Alle deltagere inviteres til at evaluere efter endt kursus.
Se Skovskolens resultater her

Ønsker du at se data fra en anden periode, skal du trykke på forrige og vælge den ønskede periode for AMU på Københavns Universitet.

Bemærk, at AMUkvalitet ikke kan vise resultater for kurser med færre end 25 deltagere. Vi har mulighed for at lave et manuelt udtræk på hold eller periode, hvis du har brug for det. 

Skovskolen analyserer resultaterne fra AMUkvalitet kvartalsvis og anvender følgende parameter for udvælgelse af kurser til opfølgning: en i perioden samlet tilfredshedsscore på mindre end 5,5 i en eller flere af de tre kategorier fra AMUkvalitet. Opfølgningen indebærer dialog med undervisere samt øvrige relevante parter og tilrettelægges herefter individuelt på baggrund af den konkrete problematik. Der udarbejdes en opfølgningsplan, som præsenteres sammen med analysen af resultaterne, for den faglige og pædagogiske ledelse.