13. september 2024

Hvad skal vi med AI i skovbruget?

SKOVBRUGSKONFERENCE

Programmet til Skovbrugskonferencen 2024 er ved at tage form. Du kan blandt andet opleve forskningschef Rasmus Astrup, NIBIO, der stiller skarpt på potentialer og faldgruber for brug af AI (kunstig intelligens) i skovbruget. Her giver Rasmus Astrup sit bud på, hvad vi skal med AI i skovbruget

AI i skovbruget

Kan du give et par konkrete eksempler på, hvad man kan bruge AI til i skovbrug?

"AI kan bruges til at kortlægge skove og miljøværdier: Forbedrede sensorløsninger kombineret med den rivende udvikling af AI-algoritmer giver mulighed for langt bedre kortlægning og mere præcis information, end vi har haft tidligere. Dagens skovmaskiner indsamler utrolig meget information, som gennem AI-algoritmer kan bruges til at optimere produktion og indsats, så man kan skabe mere værdi fra samme areal og skov".  

Er tiden overhovedet moden til AI i skovbruget, eller er det sikrere at vente?

”Allerede nu kan AI bidrage med at skabe værdi i skovbruget. Det, der er muligt i dag, er formentlig blot en brøkdel af det, der vil være muligt om fem år. Men det betyder ikke, at man skal vente med at gå i gang med AI, for det er vigtigt at opbygge kompetencer, så man er i stand til at udnytte de nye muligheder, som vil komme med høj hastighed i de nærmeste år".

Hvad kan AI i skovbruget, som traditionelle tilgange ikke kan?

”Traditionelle tilgange til skovbrug kan det meste, så det handler mere om, hvorvidt man faktisk formår at gøre alt det, man ved, man burde gøre. AI kan øge effektiviteten og præcisionen i arbejdet, så man får gjort de rigtige ting på det rigtige tidspunkt. AI kommer ikke til at ændre, hvordan skoven vokser og udvikler sig, eller påvirke træernes økosystemtjenester. Men teknologien kan hjælpe os med at træffe bedre beslutninger, så vi opnår mere af det, vi ønsker fra skoven, både med hensyn til produktion og miljø".

Hvad skal man være opmærksom på med AI i skovbruget - er der nogen faldgruber?

”Som med al anden ny teknologi handler det om at lære at bruge den på en god måde. Det vil tage lidt tid, både for den enkelte og for organisationer. Teknologiudviklingen åbner et væld af muligheder. På kort sigt er den store udfordring for dem, der arbejder i skovbruget, at man skal formå at identificere de gode muligheder fra de dårlige”.

Emner