Gastronomisk naturvejledning

Gastronomisk naturvejledning

Det er målet, at den studerende med udgangspunkt i naturens spisekammer og lokale råvarer får erfaring med at indsamle og tilberede efter moderne og historiske metoder. Det er desuden målet at den studerende får viden om menneskets ernæring og perception, vilde fødevarers plads i økosystemet og biologisk sammensætning samt hygiejne i forbindelse med tilberedning. Den studerende skal have indblik i kompleksiteten mellem bæredygtighed, sankning og naturkendskab. 

 

Gennem modulet får du viden om:
  • hvordan sankede fødevarer kan spille sammen med ernæringsbehov og smagssammensætning
  • forskellige sankelandskaber og naturens fødevarer, herunder artskendskab herunder sårbare -og invasive arter
  • bæredygtighed i relation til sankning, tilberedning
  • giftstoffer og toksiner samt grænseværdier for sankede fødevarer
  • hygiejne og tilberedningsmetoder 
  • forvaltning og adgangsregler i forbindelse med sankning.
 
Gennem modulet får du færdigheder til at:
  • genkende de spiselige planter og frugter i dansk natur, samt forveksling med giftige og formidling omkring forveksling
  • formidle om naturens spisekammer på en involverende og deltagende måde ved hjælp af udvalgte metoder og pædagogiske overvejelser
  • vurdere og udvælge gode konserverings -og tilberedningsmetoder med fokus på hygiejne
  • mestre udvalgte fangst -og sankningsmetoder. 
 
Gennem modulet får du kompetencer til at:
  • indgå i relevante tværfaglige udviklingsprocesser med en tydelig gastronomisk faglighed som naturvejleder
  • varetage naturvejledning med sankning og madlavning på bæredygtig vis
  • inddrage det gastronomiske i naturvejledning og planlægge, gennemføre og evaluere forløb for udvalgte målgrupper 

 

 

 

 

 

 

Datoer, pris og overnatning
Modulet løber over et år med opstart i august. 
Undervisning foregår i hele landet.
  • 23.-24. august Opstart forventninger/lektionsplan, Hygiejne, frugter og bær
  • 4.-5. oktober
  • 6.-7. december
  • 21.-22. marts
  • 25.-26. april
  • 2. maj Eksamen. Langbordsmiddag.
Pris
13.000 kr. 
Hertil kommer et mindre beløb til mad og overnatning.
Betales modulet af kommune/jobcenter, lægges det aktuelle taxameterbeløb oveni kursusprisen. I 2025 udgør taxameteret 6933 kr.

 

 

 

Sådan ansøger du om optagelse
på Naturvejlederuddannelsen

 

For at blive optaget på Naturvejlederuddannelsen skal du have en af følgende uddannelser eller relevant uddannelse på samme niveau:

  • Erhvervsuddannelse
  • Grunduddannelse for voksne (GVU)
  • Gymnasial uddannelse

Du skal desuden have mindst to års relevant erhvervserfaring efter gennemført uddannelse.

 

 

Du ansøger optagelse på Naturvejlederuddannelsen ved at udfylde ansøgningsblanketten nedenfor. Her beskriver du din uddannelsesbaggrund og erhvervserfaring og uploader dokumentation for at du opfylder adgangskravene. Bemærk, at bilag til sammen max må fylde 20 MB. Du hører fra os, hvis vi mangler oplysninger.

Hvornår får jeg svar på min ansøgning?

Modul 1

Ansøgningsfristen for modul 1 af Naturvejlederuddannelsen er fredag i uge 41. Når vi har modtaget alle ansøgninger, behandler vi dem samlet i uge 43 og du får svar umiddelbart herefter.

Vi forventer flere ansøgere, end vi har studiepladser, og det betyder, at selv om du opfylder adgangskriterierne, er du ikke garanteret optag.

Ved udvælgelsen blandt kvalificerede ansøgere lægger vi vægt på:

  • At du har en praksis, hvor de nye kompetencer kan trænes (fx via arbejde eller frivillighed)
  • At du har beskrevet dine visioner og idéer for, hvordan du vil bruge uddannelsen i praksis
  • At skabe et hold med forskellige baggrunde og erfaringer

Hvis du har søgt om optag i Nødebo og ikke får tildelt en plads, kan du i visse tilfælde blive tilbudt en plads på uddannelsen i Djursland. Du er også meget velkommen til at søge igen året efter.

Får du tilbudt en plads, modtager du en optagelsesbesked, hvor det fremgår, at du er optaget på Naturvejlederuddannelsen og indskrevet på Københavns Universitet (KU). Samtidig får du et KU-brugernavn, som du skal bruge til universitetets systemer – herunder Absalon, hvor du finder beskeder og kursusmaterialer til de enkelte moduler.

Andre moduler

Der er løbende optag på de øvrige moduler. Bemærk, at et modul kun gennemføres ved tilstrækkelig tilmelding, og derfor kan blive aflyst også selvom du er optaget.

Husk at tilmelde dig de næste moduler

Er du allerede optaget og indskrevet på Naturvejlederuddannelsen, skal du stadig huske at tilmelde dig uddannelsens øvrige moduler løbende. Ansøgningsfrister er typisk en måned før modulstart.

Hvis du endnu ikke er optaget på uddannelsens Modul 1, er der stadig mulighed for at ansøge om ledige pladser på uddannelsens øvrige moduler. Vær opmærksom på at de enkelte moduler har anbefalede forudsætninger for optagelse.

 

 

 

 

Du har mulighed for at ansøge om merit fra beståede uddannelseselementer fra en anden videregående uddannelse. Merit kan som udgangspunkt ikke erstatte naturvejlederuddannelsens obligatoriske moduler. Merit afgøres af studielederen på baggrund af en faglig vurdering.

 

 

Naturvejlederuddannelsen er ikke SU-berettiget, men du har andre støttemuligheder:

Statens voksenuddannelsesstøtte

Er du i arbejde, og har du en kort videregående uddannelse, kan du søge Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU). For at få SVU skal du deltage i et uddannelsesforløb, som er tilrettelagt på heltid.

Kompetencefonde

Der kan være flere muligheder for at søge fondsmidler til din efteruddannelse. De fleste overenskomster indeholder en aftale om en kompetencefond. Tjek, om en af disse passer på dig:
Den kommunale kompetencefond
Den regionale kompetencefond
Den statslige kompetencefond
Industriens kompetenceudviklingsfond
Bygge- og anlægsbranchens kompetencefond

Støtte som ledig

Når du er arbejdsledig, kan du i nogle tilfælde få dit jobcenter eller din a-kasse til at betale for din efteruddannelse. Du skal kontakte din sagsbehandler i jobcenteret eller a-kassen for at høre om dine muligheder for at få bevilliget et kursus. Det afhænger nemlig både af din baggrund og din ledighedsperiode. Det er derfor en god idé at forberede dig ved at kunne redegøre for, hvor uddannelsen kan gøre en forskel i din jobsøgning.

Enkelte af Naturvejlederuddannelsens moduler er skrevet på positivlisten. Det er en regional uddannelsespulje, som viser jobrettede kurser og uddannelser inden for fag med gode jobmuligheder i regionen. Lige nu er det kun Region Hovedstaden, der har godkendt moduler på Naturvejlederuddannelsen. Det er dit jobcenter og a-kasse, der kan påvirke, hvilke kurser der kommer på positivlisten, så du kan bede dem om at arbejde for at få godkendt det modul, som du gerne vil deltage på.
Læs mere om positivlisterne her 

Omstillingsfonden

Faglærte, ufaglærte og folk med korte/mellemlange videregående uddannelser har med omstillingsfonden mulighed for at opnå et kvalifikationsløft ved at deltage i bl.a. akademiuddannelser. Der er mulighed for at få op til 10.000 kr. årligt.
Læs mere om omstillingsfonden her

Når du ansøger via Omstillingsfonden, skal du udfylde en tro- og loveerklæring:
Udfyld tro- og loveerklæring til Omstillingsfonden