LOVGIVNING OM RISIKOVURDERING

Der er ingen lovgivning der direkte foreskriver, at du skal lave en risikovurdering. Men alligevel fremgår det stadig indirekte, at det er lovpligtigt at lave en risikovurdering.

Særligt den del af risikovurderingen der omhandler en beredskabsplan – hvilket redningsberedskab der er, og hvorledes en redning er forberedt, hvis en ulykke er opstået.

Du finder lovmaterialet i to versioner: Den gældende version med markering af anvisninger om redning samt den gældende version uden markering

LOV OM ARBEJDSMILJØ

16. november 2021

I bekendtgørelsen af Lov om arbejdsmiljø af 16. november 2021, står der, at det er lovpligtigt for virksomheder med ansatte at udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV’en bør følges op med en generel beredskabsplan. Beredskabsplanen beskriver, hvad medarbejderne skal gøre i en ulykkessituation. Formålet med en APV er at minimere risikoen for arbejdsulykker.

BRANCHEVEJLEDNING

Erhvervsmæssig træklatring 2017

I Branchevejledningen for erhvervsmæssig træklatring (BAR) står der, at firmaer skal lave en APV og en Beredskabsplan.
Det er bl.a. følgende tekster:

  • APV’en kan suppleres med andre lovpligtige risikovurderinger. Fx kan virksomhedens beredskabsplan og risikovurdering også være en del af APV’en.
  • Der skal udarbejdes en Beredskabsplan. Beredskabsplanen kan med fordel være en del af risikovurderingen.

Lovgivningen siger, at vi skal lave en beredskabsplan, der forbereder medarbejdere på, hvad der skal gøres i en ulykkessituation. En del af beredskabsplanen er at vurdere, hvilke risici der er ved opgaven, og hvad medarbejdere skal gøre.

Det lovpligtige er, at der i Beredskabsplanen er en skriftlig vurdering af risici, men ikke nødvendigvis at lave den skriftligt som en Risikovurdering.

OPSAMLING

Loven foreskriver, at firmaet skal mindst have en skriftlig APV, samt en skriftlig Beredskabsplan. Et skriftligt risikovurderingsskema, kan være del af dette.

De risikovurderingsskemaer som anbefales i BAR’en, og af Skovskolen, fastholder observationer og informationer, der indgår i vurderingen af risici. Samt hvad der skal gøres, hvis der opstår en ulykkessituation.

Tjekliste: Overholder du de mest almindelige love og bekendtgørelser under arbejdet med erhvervsmæssig træklatring?

Ude på arbejdspladserne i erhvervet - også i arboristerhvervet - ønsker mange ikke besøg af Arbejdstilsynet. Man er bange for at få bøder, fordi regler og paragraffer i en lov, forordning, At-vejledning eller BAR ikke overholdes.
 
I dette skema vises de vigtigste ting, der er anvist af AT-vejledninger, love, bekendtgørelser mm. når du arbejder som arborist. Det er krav, som dog ikke altid overholdes under arbejdsopgaverne.
 
Listen kan bruges til hjælp og selvkontrol: Overholder vi de vigtigste anvisninger på denne arbejdsopgave?
Hent kontrollisten for erhvervsmæssig træklatring