Natur og trivsel
Hvordan kan man arbejde i naturen for at understøtte menneskers trivsel? Og hvordan kan øvelser og oplevelser i naturen integreres i eksisterende behandling, terapi og pædagogik? Det arbejder vi med at integrere og udvikle gennem en række projekter på Skovskolen.
Når natur gør en forskel
Et tre-årigt samarbejde mellem Skovskolen under Københavns Universitet og Bikubenfonden i et tæt partnerskab med seks forskellige partnere
Hvordan kan naturintegrerede sociale indsatser understøtte bedre trivsel hos unge i svære livssituationer? Det er omdrejningspunktet for projektet ’Natur til et godt liv-Laboratoriet’.
Tværfagligt samarbejde og nye metoder skal understøtte unges trivsel
Over foreløbigt tre år er det projektets mål at udvikle og undersøge, hvordan øvelser og oplevelser i naturen kan integreres i behandling, terapi og pædagogik til unge mellem 13 og 30 år, som befinder sig i en udsat position. Intentionen er, at sætte skub i nye og understøttende processer, der kvalificerer og forbedrer den eksisterende behandling. Det tværfaglige samarbejde mellem det sociale område og det naturfaglige område er centralt i laboratoriets arbejde og det som vi kalder for naturintegreret socialt arbejde.
Naturintegreret socialt arbejde definerer vi som:
”Indsatser, hvor oplevelser og øvelser i naturen integreres i terapeutiske, behandlingsmæssige og pædagogiske forløb, med henblik på at understøtte bedre trivsel hos den enkelte person.”
For unge i udsatte positioner, er der her en særlig opmærksomhed på træning af kompetencer indenfor livsmestring, som kan komme i anvendelse i et ofte udfordrende og besværligt miljø, hvor de kan understøtte og fremme en bedre trivsel.
Indsatser i naturen skal hjælpe de unge til at mestre hverdagen
Natur Til et Godt Liv – Laboratoriet er et samarbejde mellem Skovskolen, Bikubenfonden og 6 forskellige partnere med tilsammen 10 indsatser. Disse omfatter NGO’er, kommuner og enkelte institutioner, der geografisk er jævnt fordelt i hele landet. Det nuværende projekt slutter i dec. 2021 med håb og planer om en forlængelse. Projektets første to år har koncentreret sig om kompetenceudvikling af de fagprofessionelle, der indbefatter psykoterapeuter, psykologer, socialpædagoger, socialrådgivere, pædagoger og lærere samt metodisk udvikling og start på evaluering af de forskellige indsatser. Her er der bl.a. arbejdet med hvordan de fagprofessionelle kan integrere øvelser og aktiviteter i naturen til deres egen praksis og teoretiske afsæt og derigennem skabe en mere effektiv og bedre begrundet indsats.
Svanninge Bjerge danner rammen
Svanninge Bjerge på Sydfyn er en vigtig base for udvikling og afprøvning af metoder. Bikubenfonden ejer og driver det 600 hektar store unikke naturområde, der danner ramme om oplevelser, øvelser og forløb for unge fra de forskellige indsatser.
Udvikling af indsatser for børn og unge i udsatte positioner
Seidler, P.H. og Mortensen, D.H. (2018)
Hillerød Kommune og Københavns Universitet
Unge på kanten – sammen om nye løsninger
Dawe, C., Hougaard, I.B., Grønfeldt, L., Nejmann, M. (2018)
Tænketanken Mandag Morgen/Bikubenfonden
Hvad ved vi om arbejdet med udsatte unge i naturen?
Ejbye-Ernst, N. (2018)
KU og VIA UC for Bikubenfonden foråret 2018
Inddragelse af naturen i arbejdet med børn og unge i udsatte positioner – med naturaktiviteter som en integreret del af indsatsen
Ejbye-Ernst, N., Seidler, P H. og Sørensen, V. (2018)
Vi holder løbende kurser, oplæg og seminarer inden for natur og trivsel. Vil du holdes opdateret om vores aktiviteter, så tilmeld dig ved at sende en mail til Johanne på jlc@ign.ku.dk.
Projektmedarbejdere
Johanne ChristianiMail: jlc@ign.ku.dk
|
![]() |
Poul Hjulmann-SeidlerMail: phs@ign.ku.dk
|
![]() |