Bytræseminar 2021

Bytræseminar

Efter en corona-pause i 2020 glæder Skovskolen, Københavns Universitet og Dansk Træplejeforening sig til igen at være vært for Bytræseminar 2021. Som altid byder Bytræseminaret på en bred vifte af ny viden, erfaring og praksis.

 

Sted: Lundbeckfondens Auditorium, Ole Maaløes Vej 5, 2200 København N
Tid: Torsdag 18. november, 9:00-16:00

 

 

9:00-12:00 Formiddagsprogram (inkl. kaffepause)
  • Vurdering af stammestabilitet ved Frank Rinn, Rinntech. Frank er kendt som opfinder af resistografen, og er nok en af dem, der ved mest om stammestabilitet – på verdensplan! Han giver sit bud på en sikker, billig og hurtig metode til at vurdere stammers brudstyrke. Oplægget holdes på engelsk.
  • Erfaring fra Danmarks første i-Tree projekt i Næstved Kommune. Konsulent Emilie Kjær Vinther har undersøgt Næstveds bytræer med iTree og fortæller, hvordan kvantificering og værdisætning af bytræer kan hjælpe i dialogen og arbejdet med træer. 
  • Dræning og bytræplantninger – vanskeligt, men vigtigt. Dårligt eller manglende dræn er skyld i mange dårlige og døde bytræer. Asbjørn Nyholt har mange års erfaring med emnet fra plæneverdenen og gør os klogere på faldgruber og løsninger.
  • Årets Byræ. Jens Thejsen har netop været med til at udgive bind 2 af ’Træer og buske i by og land’ og præsenterer årets bytræ: Pinus sylvestris (skovfyr): En art i medvind, men med udfordringer.
  • Uddeling af Bytræprisen. Dansk Træplejeforening uddeler Bytræprisen 2021 
12:00-13:00: Frokost
 
13:00-16:00: Eftermiddagsprogram (inkl. kaffepause)
  • Iben M. Thomsen giver som vanligt et overblik over den aktuelle skadevoldersituation. Hun får i år hjælp fra en repræsentant fra Landbrugsstyrelsen, som præsenterer deres ’Citizen Science’-kampagne i forhold til skadevoldere.
  • Ny forskning om træers reaktion på afskæring af grene, betydning for praksis. I et fælles oplæg vil konsulent Christian Nørgaard Nielsen og slotsgartner Palle Kristoffersen præsentere nye undersøgelser af kallusvækst og træers barrieredannelse og se på forskelle mellem arter og sorter. De er også optaget af spørgsmålet, hvad man som træejer kan gøre, når man skal fjerne større grene.
  • Værdisætning af træer med VAT19: Do’s & dont’s. VAT19 har nu stået sin prøve i forskellige sammenhænge. Men det er vigtigt at kende sine begrænsninger: Kim Tang fra DAG gør os klogere på, hvor vi trygt bør bruge VAT og i hvilke situationer VAT ikke er den rigtige metode.
  • Træer og LAR: Spændingsfeltet mellem forvaltninger, forsyninger, politikere og borgere. Vi er enige om, at træer er en vigtig del af klima-løsningen. Men når der er mange aktører og interesser, kan samarbejdet blive besværligt. Ved hjælp af eksempler fra bl.a. Odense belyser Lærke Kit Sangill fra Vandcenter Syd udfordringer og løsningsmuligheder.
  • Høstfarver øger træers attraktivitet i det mørke efterår. Professor Erik Dahl Kjær undrer sig over, hvorfor træer bruger energi på at danne farvestoffer så sent på året. Hvad skal der til for, at vi får ’Indian Summer’ i Danmark? Og har vi måske overset gode arter?

 

 

Har du spørgsmål eller input til det faglige indhold af Bytræseminaret, er du velkommen til at kontakte Oliver Bühler på olb@ign.ku.dk