Speciale i kano
Dette speciale er for dig, der gerne vil kunne lede og gennemføre kanoture og -kurser for både begyndere og øvede. Modulet foregår vinter og forår, og vi padler på søer, å-løb og fjorde, havet og elve i Danmark og Sydsverige.
Du får skærpet din padleteknik, og du lærer at padle i bølger, vind og på fos. Du lærer også at reflektere over sikkerhed, vind- og vejrforhold, og du lærer at stå i spidsen for ture med overnatning.
Efter endt speciale og bestået eksamen får du Kanosamrådsinstruktør3-bevis.
For at tage specialet skal du have bestået modulerne Friluftsliv, pædagogik og lejrliv og Friluftsaktiviteter. Alternativt skal du have
- tilsvarende erfaringer – dvs. en del erfaring med overnatning og tur udendørs
- som minimum Kanosamrådets Instruktør2- eksamen
- gyldigt 8-timers førstehjælpskursus med titlen ”Førstehjælp ombord på mindre fartøjer og i søsport”
-
Åbent Vand Underviserprøven
Du kommer til at bruge op til 150 timer i en kano, og du lærer en stor variation af padleteknikker, både når I er to, og når du er alene i kanoen.
Du lærer at padle sikkert i vind og i bølger på fjord, å og hav med bagage i kanoen. Ved hjælp af teori og dine erfaringer undervejs lærer du, hvordan kanoen og din padling påvirkes af vind og bølger fra forskellige retninger. Og du lærer at padle både som solo-, for- og bagpadler under disse forhold.
Specialet har stor vægt på sikkerhed og på rutine i håndtering af rednings- og nødprocedurer, både alene og som underviser for grupper.
Du skal føre logbog undervejs. Her noterer du din træning og dine overvejelser omkring padleteknik eller sikkerhed, vind- og vejrforhold, ture med overnatning mm.
Som del af specialet skal du undervise en selvvalgt gruppe. Og du skal aflevere en 2-3 siders disposition for forløbet, som du bliver eksamineret i.
Ved den afsluttende prøve skal du vise, at du behersker padle- og redningsteknikker for både solo og tandempadling.
Prøven afspejler kravene i den officielle Kanosamrådsinstruktør 3-prøve.
I den skriftlige prøve bliver du bl.a. spurgt om kanomaterialer, kanoens form og funktion, udstyr, hypotermi, redningsteknikker, padleteknik og padletag, solopadling og padling i vind og bølger.
Du får også spørgsmål om dit undervisningsforløb, om vejlederroller og sikkerhedsovervejelser.
Undervisere på kanospecialet er Sanne Jensen og Jacob Flintholm.
Mød dine undervisere her
- Forudsætninger: At du har gennemført modulerne basisfriluftsliv og friluftsaktiviteter eller tilsvarende. Du kan ikke samtidig vælge havkajak, vinterfjeld og klatring.
- Undervisning: Onsdage med start 30. november 2022 og slut 7. juni. Turdatoer: 13.-15. april 2023
- Ansøgningsfrist: 1. november 2022
- Pris: 13.500 kr.
Se mere om modulet her
Find en uddybende beskrivelse af modulet i studieordningen for Friluftsvejlederuddannelsen