29. januar 2025

Fra it til friluftsvejleder: Michael skiftede karrierevej

FRILUFTSVEJLEDER

En kontormand går nye karriereveje: Michael Toft Sørensen er i gang med et seriøst karriereskifte fra it-branchen til professionel friluftsvejleder. Her sætter han ord på, hvad der skete

Børn på skovcamp med en friluftsvejleder

Hvad fik dig til at skifte spor i dit arbejdsliv?

"Friluftsliv har altid været min passion. Jeg har arbejdet med it siden 1993, og er lykkedes med at skabe en karriere både som ansat og som selvstændig med fokus på it-sikkerhed og den digitale identitet. På et tidspunkt tog jeg 14 dage ud af en travl hverdag og gik alene fra Bov til Viborg på Hærvejen. Jeg havde brug for at reflektere over mit ønske om at dreje mit arbejdsliv i en ny retning. Jeg har altid været meget ude i det fri, og motiveres af at løfte andre mennesker, især unge, så jeg ville gerne et nyt sted hen".

Hvorfor valgte du at starte på Friluftsvejlederuddannelsen?

"Friluftsvejlederuddannelsen giver mulighed for at opbygge mine friluftskundskaber og tage relevante certificeringer, samtidig med at jeg styrker mit pædagogiske og teoretiske fundament. Alt det giver mig et grundlag og de papirer, jeg har brug for, når jeg søger nye opgaver inden for friluftsfeltet".

Hvordan fik du luft og økonomi til et karriereskifte?

"Jeg er tidligt i processen med at lægge om til livet som professionel friluftsvejleder. Planen er at fastholde og gerne udbygge mit friluftsarbejde, så det over tid bliver mit primære professionelle arbejde. Sidste år tog det fart med cirka 40 % friluftsarbejde, 40 % fritid og 20 % it-arbejde. Indrømmet, det har været lettere for mig at tage springet, fordi min økonomiske situation har skabt et sikkerhedsnet. Men det har også hjulpet mig at planlægge og tage karriereskiftet skridt for skridt". Michael Toft Sørensen

Hvad har du med fra din tidligere karriere, du kan bruge som friluftsvejleder?

"Jeg bliver begejstret, når vi som hold lykkes med en opgave, vi har sat os for. Som projektleder og ledende arkitekt på store it-projekter har jeg lært at skabe overblik og trygge rammer for holdet, også når der kommer forandringer. Evnen til at kunne tænke hurtigt, bevare et roligt overblik og handle, når det gælder, er vigtige kompetencer på mange ture med grupper i friluftslivet".

Hvad arbejder du med som friluftsvejleder?

"Lige nu er jeg tilknyttet Skeikampen ski academy som skiinstruktør. Hos Ungdomsskolen Faaborg-Midtfyn arbejder jeg som friluftsinstruktør i kajak og kano, hvor jeg har 6.-9. klasserne med på vandet som en del af et trivselsforløb. Hos Outdoor FUN er jeg instruktør på Havcamps og Skovcamps og snart også Bushcraft.

Jeg kan kun anbefale at springe ud i det. Hvis man er motiveret, opsøgende og energisk inden for det, man selv synes er sjovt, mærker folk det med det samme.

Michael Toft Sørensen Friluftsvejleder fra Skovskolen, Københavns Universitet

Min vision er at tage unge mennesker ud i naturen for at skabe grundlaget for et livslangt rum, hvor de kan søge tilbage til, hvis tilværelsen spidser til. At gøre de unge klar til at blive trygge i deres valg af fremtidig uddannelsesforløb gennem mestringsoplevelser ved friluftsaktiviteter og ved at styrke deres selvtillid og selvværd".

Hvad er dit bedste råd til folk, der overvejer at skifte spor i arbejdslivet?

"Jeg kan kun anbefale at springe ud i det. Hvis man er motiveret, opsøgende, aktiv og energisk inden for det man selv synes er sjovt, så mærker folk det med det samme. Mange arbejdsgivere, jeg har mødt, søger den type arbejdskraft. Vejen til friluftsjobs for mig har været at udvise energi og sende uopfordrede ansøgninger til ungdomsskoler, efterskoler og skiskoler. Man skal være relevant gennem certificeringer, have gode, kreative ideer og arbejde konstruktivt med at opbygge sit netværk på rejsen som professionel friluftsvejleder".

Emner