Bushcraftprodukter

LØRDAG – færdigheder og håndværk

Vil du komme tættere på bushcraft i praksis? Så har du muligheden på andendagen af Bushcraftsymposium

Kom og fordyb dig i bushcraft-håndværket på to udvalgte workshops og få helt nye metoder og teknikker med hjem. Hør også bl.a. Teresa Emmerich fra overlevelsesprogrammet ”Alone” fortælle om alt det, hun har lært på sine lange ture. 

PROGRAM Lørdag 17. juni 2023

8.30 

Kaffe og sniksnak

9.00 

Kort velkomst

9.10 

Bushcraft – i relation til det moderne menneske

Johanne Christiani og Jesper Hede

9.30 

Ancient skills in a modern world

Theresa Emmerich Kamper, ph.d. i eksperimentel arkæologi og deltager i overlevelsesprogrammet ”Alone series 8” og ”Surviving the Stone Age”

10.00

Workshops formiddag

På formiddagens workshop får du mulighed for at fordybe dig i et ældgammelt håndværk og afprøve grundlæggende teknikker. Bliv inspireret og klædt på til at kunne øve dig på egen hånd efterfølgende. 

Hver workshop varer tre timer – vælg en af følgende workshops om formiddagen:   

Træning af færdigheder i opgradering af lejr ved brug af omgivelsernes materialer, vi træner skills i pionering, bygger stole samt laver bålstativer og lysestager. Mulighederne er uendelige når grundfærdighederne er på plads og din kreativitet sættes fri.

Underviser John Lungstrom

 

 

Her får du inspiration til at lave din egen letvægts turmad og indføring i hvordan du kommer fra rene råvarer til at sammesætte et utal af lækre, velnærende retter. Jakob tager jer igennem en række teknikker og fif til at producere, opbevare og sammensætte turmad. Og I skal selvfølgelig smage på det!

Underviser: Jakob Mikkelman

 

 

Gennemgang af forskellige båltyper, træsorter og gode optændingsmaterialer til bålposen. Her træner vi udformning af ildbor og frembringelsen af ild samt finpudsning af teknikker til at lave ild med flint sten og ildstål.

Underviser: Martin Hedeland Jensen

 

 

Workshop om sankning og tørring af planter til fremstilling af naturreb. Her har du mulighed for at træne forskellige teknikker til lave to og tre tvundet snor af naturlige fibre. En ny verden åbner sig for dig med kendskab til sanke planter og rødder til rebslagning.

Underviser: Louise Lund og Louise Dånge

 

 

På denne workshop undervises der i anvendelsen af forskellige snitte redskaber og teknikker med kniv og økse. Du vil her få kendskab til at fremstille en krympedåse- en fin træbeholder som vikingerne udformede til opbevaring af salt og krydderier. Her arbejdes både i frisk og tørt træ.

Underviser: Peter Garboe

 

 

På denne workshop skal vi ud og lede efter de mange spiselige planter som naturen nyder på. Du vil lære om er reglerne for sankning, årstidens planter samt tilberedning heraf. Mange af vores sanser sættes i spil i søgen efter de vilde planter især duft- og smagssanserne.

Underviser: Rikke Mortensen

 

 

En workshop hvor du får indblik i hvorledes vild-ler kan findes og samles i naturen med det formål at skabe brugbare emner. Her udformer din egen kop i ler og bliver undervist i pinching og pølseteknik samt brænding af ler på bål.

Undervisere: Joy Olivarius, Martin Hansen, Vagn Odsgaard

 

 

En workshop hvor du lærer om de forskellige primitive fangstmetoder. Her fremstiller vi selv fiskegrej af ting som findes i naturen, alt lige fra kroge, snørre, synkere, flåd, hobo-holdere, lurer og madning. Der vil ligeledes være en introduktion til hvorledes du selv kan lave et laksespyd og et fiskenet.

Undervisere: Johnny Juul

 

 

På denne workshop undervises der i garvning af fiskeskind, hvor det rå fiskeskind omdannes til et robust og lækkert fiskelæder. Der arbejdes med de traditionelle redskaber, og du får kendskab til forskellige garvningsmetoder. Garvning af fiskeskind er et glemt traditionelt håndværk, som går langt tilbage i den nordiske kultur.

Underviser: Jesper Kondo

 

13.00

Frokost over bål

13.00 

Grejloppemarkedet åbner

14.00 

Workshops eftermiddag

På eftermiddagens workshop får du mulighed for at fordybe dig i et ældgammelt håndværk og afprøve grundlæggende teknikker. Bliv inspireret og klædt på til at kunne øve dig på egen hånd efterfølgende. 

Hver workshop varer tre timer – vælg en af følgende workshops om eftermiddagen:

 

Fremstilling af Sami læderpose og gennemgang af syning med skindnål. Læder er et super lækkert og anvendeligt materiale, med øget kendskab til syteknikker og læderets egenskaber kan du herefter selv lave yderst brugbare emner.
Underviser: Nicolaj Heil.

 

 

Workshoppen viser dig de mange muligheder for at lave siddemåtter, handsker, kurve, beholdere, sko, bålposer mm, når først basisfærdighederne i filtning er på plads. Der undervises i grundteknikkerne i uldfiltning samt hvordan du plantefarver uld med historiske planter og yderst bæredygtige materialer.

Underviser: Kirsten Lybecker

 

 

Denne workshop arbejder med naturfibre som dumhammer, siv, søgræs eller andre materialer der er lige til at høste og indsamle. Du lærer grundteknikker til at kunne flette en beholder og lærer hvordan du høster, tørrer og blødgører materialerne så du selv kan gå i gang hjemme.
Underviser: Martin Olsen

 

 

Her har du mulighed med at arbejde med et skønt materiale og få viden om et af de ældste traditionelle håndværk i verden. På workshoppen bliver du klogere på pilens egenskaber, de mest simple fletteteknikker og du får kendskab til dyrkning, høst og opblødning af pil.
Underviser: Tom Christiani

 

 

Kom med ud at sanke naturens vilde medicin og spiseplanter. Du vil her få indblik i planternes medicinske virkning og historiske betydning. På denne workshop lærer du at fremstille tinkturer, te og simple salver af historiske planter som vi finder i naturen.
Underviser: Rosanna

 

 

Her kan du lære hvordan du klargør og garver et skind fra får eller rådyr. Der findes et utal af garvningsmetoder og dem vil du få en indføring i. Du vil lære om klargøring – garvning og blødgøring og efterbehandling af skindet. Denne workshop vil gøre dig i stand til at kunne garve på egen hånd. Undervisningen foregår på engelsk.

Undervisere: Theresa Emmerich

 

 

På denne workshop lærer du de forskellige steps i udformningen af en ske. Lige fra valg af træ og kløvning til efterbehandling. Derudover lærer du at anvende en økse til den første del af skeen udformning samt de snittetekniske greb der skal til for at snitte sikkert og effektivt.

Undervisere: Simon Heinsen

 

 

En workshop hvor du lærer den praktiske og teoretiske del bag evnen til at bygge et primitiv shelter af naturens materialer som kan holde dig varm og tør. Vi træner ligeledes forskellige opsætninger af tarp og de hertil forskellige typer knob og stik.

Underviser: Jesper Hede.

 

17.00

Fælles afslutning og take aways


OVERNATNING OG FORPLEJNING

Du kan tilmelde dig Bushcraftsymposiet begge dage eller hhv. fredag eller lørdag. Ønsker du at overnatte fra fredag til lørdag, er der flere muligheder:

  • Medbring eget sovegrej og overnat i det fri på Skovskolen Nødebos område. Vi har sheltere, og pladserne her er først til mølle
  • Book værelse på Skovskolen Nødebo – se mere i tilmeldingen

Prisen inkluderer te, kaffe og en morgenbolle, lækker frokost over bål samt lidt frugt og sødt til eftermiddagskaffe/te. Overnatter du til lørdag, skal du selv sørge for morgenmad lørdag eller tilkøbe det i Skovskolens Spisehus.

Shelterplads på Skovskolen Nødebo

Bushcraftsymposium arrangeres af Skovskolen – Københavns Universitet i samarbejde med Bushcraft Danmark og Dansk Friluftsliv

Logoer