LOVGIVNING OM SAV SIKKERT

Her finder du de gældende lovmæssige tekster og branchevejledningen for erhvervsmæssig træklatring. De danner rammen om arbejdsklatring med skærende værktøj – håndsav og motorsav.

Du finder lovmaterialet i to versioner: En version med markering af sav sikkert samt den gældende version uden markering

BRANCHEVEJLEDNING

Erhvervsmæssig træklatring 2017

Denne arbejdsmiljøvejledning er et supplement til Arbejdstilsynets AT-vejledning 2.4.3. Den koncentrerer sig om de sikkerhedshensyn, du som minimum skal tage, når du arbejder fra reb i forbindelse med træfældning og træpleje.

  • Når du beskærer og fælder fra toppen, skal der altid være to til stede med fuldt udstyr - begge trænede og uddannede i redning fra højden.
  • Arbejdet med motorsav/håndsav kræver to sikringer til træet. Det ene skal være et reb. Når du arbejder, skal rebet være monteret, så du hurtigt kan fire dig hele vejen ned til jorden.
  • Når du arbejder i træer med motorsav, skal du have den lovpligtige sikkerhedsbeklædning på til arbejde med motorsav og  kompresforbinding. 

AT-VEJLEDNING D.2.82002

AT-vejledning D.2.82002 regulerer især disse tre ting

  • Når du arbejder med topbeskæring eller topkapning ved klatring, skal du og din makker have bestået kurserne Grundlæggende og Udvidet træklatring på Skovskolen eller have fået tilsvarende oplæring
  • Når du arbejder i træerne, må du ikke være alene, hverken ved topkapning eller topbeskæring
  • Det er dig, der klatrer og arbejder i træet, som er den ansvarlige for at ingen uvedkommende kan blive ramt, når noget falder ned fra træet - ansvaret for opgaven er oppe i træet.

AT-VEJLEDNING B.5.1.1

Arbejde med motorkædesav 2002

I forbindelse med arbejde i højden er det tilladt at bruge den topbetjente sav ved klatring. Du må ikke bruge saven, når du arbejder på jorden.