FOKUSPUNKTER UNDER KLATRINGEN

Jordmandens klatreudstyr

Både klatrer og jordmand skal kunne klatre. Jordmanden skal have sit udstyr samlet og klar til brug i nærheden af arbejdsopgaven.

Jordmanden er den nærmeste til straks at redde en tilskadekommen klatrer. Både klatreren og jordmanden skal have klatreudstyr ved arbejdsopgaven.

Inspektion af træ

Makkertjek

MakkertjekFør klatreren starter klatringen, er det nødvendigt med makkertjek af både jordmandens og klatrerens udstyr.

Indbinding af klatreline og friktion til selen
Indbinding af mastegjorde til D-ringe
Karabiners lås
Knob – korrekte knob
Tamp-ender 5 x diameter
Stopknob
Kompresforbinding.

Jordmanden udfører makkertjek, før klatreren begynder at klatre.

Stram klatreline

Ved alle klatremetoder skal du undgå at stå med hele din vægt på grenene. Du skal forsøge at lægge din vægt i mastegjorden eller klatrelinen. På den måde undgår du at falde hårdt i klatreselen, hvis du mister fodfæstet. Du vil i stedet svinge i klatrelinen, og grenen påvirkes ikke af hele din vægt.

Stram klatreline

Den røde og den blå klatrer har valgt en uhensigtsmæssige klatremetoder, fordi de påvirker grenene med hele deres vægt.
Den grønne klatrers metode er fornuftig, fordi han holder sin klatreline stram, så han har det meste af sin vægt i klatreline, og dermed belaster grenen minimalt.

Før du klatrer væk fra top-ankerpunktet

Når du har etableret dit endelige ankerpunkt og inden du klatrer videre, skal du sikre dig at:

  • du er indbundet rigtigt i klatreselen, og at friktionen kan holde dig.
  • klatrelinen kan nå ned til jorden og op til dig igen. Når du trækker den lange ende af klatrerebet op til kambiumbeskytteren, skal den stadig kunne nå jorden.
  • der er stopknob for enden af klatrelinen.
  • vinklen mellem stamme og gren er stor nok til at kambiumbeskytterens store ring kan komme igennem uden til at sidde fast.
  • kambiumbeskytteren og klatrelinen hænger i den retning, du vil klatre ned til jorden fra træet.
  • klatrelinen først går gennem den lille ring og derefter den store ring på kambiumbeskytteren - når du står oppe i træet ved dit ankerpunkt i træet.
  • du bevæger dig ned ad i træet i en så lige linje som muligt og uden at snore rebet om grenene.
  • du ikke går ned gennem grenkløfter langt fra stammen. Det kan gøre det svært at få kambiumbeskytteren trukket ned til jorden.

Redningsline

Som en del af forberedelsen til en arbejdsopgave opsættes en redningsline, brug gerne en kasteline. Den skal hænge tæt på træets stamme fra jorden op over en gren, der kan tåle 1500 kN og ned igen.
Hvis der skal igangsættes redning, kan der hurtigt trækkes en klatreline op i træet.

Tilskadekommen i træ

Arbejdsplanlægning – klatring til de forskellige arbejdspunkter i kronen

Det er vigtigt at planlægge, i hvilken rækkefølge, de forskellige opgaver i kronen skal laves, så du ikke klatrer forbi det samme sted mange gange.

Begynd med de laveste grene på den side af træet, hvor der er plads til, at grenen kan falde frit. Ved en total kronereduktion kan det være nemmere at starte for oven for at sikre en god form på træet efter reduktionen.
Under kronereduktion er planlægningen ekstra vigtig, hvis du starter fra toppen. Du skal have et sikkert topankerpunkt under hele opgaven.