ANKERPUNKTER

Et godt og stærkt ankerpunkt

Du skal etablere et stærkt ankerpunkt, både når du sætter det fra jorden, og når du klatrer op og sætter det i toppen af træet. Det er vigtigt, at du er sikker på, at ankerpunktet er stærkt nok til at bære din vægt under alle tænkelige påvirkninger.

Ankerpunkt sat fra jordenAnkerpunktet skal mindst kunne modstå et træk på 1500 kN. Når du sætter ankerpunktet fra jorden, vil det oftest blive sat om en gren. Når du sætter dit ankerpunkt om en gren, er det stærkest, når det sættes tættest muligt på stammen.

Som tommelfingerregel skal gren og stamme have en diameter på mindst 10 cm, for at det kan bruges til ankerpunkt. Det er vigtigt, at grene, stammen og sammenføjningen mellem gren og stamme er frisk.

Fra jorden kan ankerpunktet ikke sættes om stammen. Et ankerpunkt om stammen sættes, når du er kommet højt op i træet, og inden du starter på arbejdet.

Ankerpunkt sat fra jorden om en gren. Grenen skal være stor nok til at holde din vægt – det grønne ikon.

Placering af ankerpunkt

Placering af ankerpunktAnkerpunktet skal placeres centralt og så højt oppe i træet, som det er muligt, men samtidig kunne modstå et træk på 1500 kN. Det bedste sted er centralt i træet omkring hovedstammen, og det skal hvile på én sidegren.

Det grønne ankerpunkt et etableret omkring stammen og hviler på en gren. Det er et sikkert udgangspunkt for din klatring.

Det røde ankerpunkt er ikke sikkert. fordi det er placeret omkring en tynd gren. Desuden har stammen delt sig i tre, og nede fra jorden har du ikke mulighed for at se, om de er vokset sammen eller ej.

Ankerpunkter skal kunne modstå sidetræk

Grenstyrke ankerpunkt

Under arbejdsklatring skal ankerpunktet især kunne modstå et kraftigt træk fra siden, når du arbejder ude på en af sidegrenene. Grenen påvirkes mest, jo længere ude på grenen dit ankerpunkt er, og jo mere vandret grenen med ankerpunktet er.

Den grønne klatrer har den bedste placering af sit ankerpunkt:

  • højt oppe
  • omkring den lodrette stamme, der er mindst 10 cm i diameter
  • ankerpunktet hviler på en sidegren.

Den røde klatrer har et dårligt ankerpunkt:

  • langt ude på en sidegren
  • sidegrenen har en stor vinkel på 45 grader fra hovedstammen.

U-formede vinkler er bedst

Det er vigtigt at placere kambiumbeskytteren ved en U-formet vinkel mellem stammen og grenen. Hvis du placerer kambiumbeskytteren i en spids vinkel, kan den kile sig fast, og være svær og farlig at få ned igen, når arbejdet er slut, og du er kommet ned på jorden.

Grenvinkel kambiumbeskytter

Grøn: To gode steder at placere en kambiumbeskytter fra jorden. U-formede vinkler mellem stamme og grenene. Den ene højre vinkel er smal, men ikke spids i bunden. Den venstre vinkel er mere åben.

Rød: To uegnede steder til placering af en kambiumbeskytter. Den spidse og tætte vinkel mellem stammen og sidegrenen øger risikoen for, at kambiumbeskytteren kiler sig fast og bliver svær at få ned igen. Den nedadvendte gren egner sig heller ikke, fordi kambiumbeskytteren kan glide ned, mens du bevæger dig op i træet.

Højden af ankerpunktet er meget vigtig. Det skal altid placeres så højt som muligt, dog skal stammen mindst være omkring 10 cm i diameter. Hvis din diameter bliver meget større end 10 cm, kommer du ikke så højt op i træet.

Jo højere ankerpunkt - jo længere kan du komme ud på grenen

Højt placeret ankerpunkt

Det er vinklen på din klatreline i forhold til dit ankerpunkt, der er begrænsende for, hvor langt du lovligt må bevæge dig ud på grenen.

Ifølge AT-vejledning 2.4.3-1 (Arbejde i højden fra reb) må vinklen på klatrelinen ikke være større end 30 grader.

Derfor kan du komme længere ud på grenen, jo højere oppe dit ankerpunkt er placeret. Vinklen er 30 grader hos begge klatrere - bemærk, hvordan et højt placeret ankerpunkt gør det muligt at komme længere ud på grenen.